Zavřít reklamu

Že pro aplikaci Fotoaparát v iOS existuje jakési skryté menu, už určitě víte. Dokonce i možná víte, že si v nastavení můžete zapnout mřížku, pomocí které dosáhnete lepších fotografií – pokud tedy víte, jak se mřížka používá. Stále častěji se však setkávám s lidmi, kteří o mřížce neví, anebo o ní ví, ale i přesto v ní nevidí žádné využití. V dnešním návodu se ale podíváme na jednu skvělou vychytávku, respektive skrytou funkci, kterou mřížka ve Fotoaparátů nabízí. Pokud už jste někdy něco fotili ze vzduchu, školáci například sešity, tak se objekt určitě nepodařilo vyfotit ve 100% rovině. Právě s tím vám může pomoci mřížka.

Jak vyfotit objekt ze vzduchu v rovině

Jak už jsem zmínil v úvodu, tak ke správnému vyfocení budete muset mít aktivní mřížku. Tu aktivujete v nativní aplikaci Nastavení, kde sjedete níže, dokud nenarazíte na kolonku Fotoaparát, kterou rozklikněte. Poté už pouze stačí pomocí přepínače aktivovat funkci Mřížka. Po aktivaci už se stačí přepnout do aplikace Fotoaparát, ve které se objeví mřížka společně se skrytou funkcí. Pokud se nyní pokusíte vyfotit jakýkoliv objekt ze vzduchu, tak se vám pro vyfocení v rovině zobrazí dva terčíky. Jeden je žlutý uprostřed displeje a druhý je bílý – ten se nachází různě po displeji v závislosti na tom, jak máte nakloněný telefon. Vaším úkolem je nyní strefit se bílým terčíkem do terče žlutého. Jakmile tak učiníte, tak máte jistotu, že bude fotografie vyfocena v rovině a korektně.

K této skryté funkci váš iPhone používá gyroskop, který má mimo jiné za úkol například detekci toho, zdali máte iPhone v ruce klasicky, nebo na šířku. Podle toho dokáže upravit uživatelské rozhraní. Gyroskop také můžete využít u závodních her, kdy s jeho pomocí můžete například ovládat řízení auta. Osobně na mém iPhonu mřížku používám už od nepaměti a právě ona skrytá funkce, která mi vždy pomůže vyfotit objekt například na stole v rovině, je jeden z důvodů, proč se ji určitě nevzdám.

mrizka_skryta_ios-4

Dnes nejčtenější

.