Zavřít reklamu

Apple již delší dobu aktivně shání dalšího dodavatele displejů, který by obohatil jeho dodavatelský řetězec. Společnost Japan Display již v minulosti dodávala kalifornskému gigantovi LCD displeje pro starší iPhony, přičemž nyní se chystá postoupit na další úroveň – vrhnout se do velkovýroby kvalitních OLED panelů. Bohužel není žádným tajemstvím, že je na tom Japan Display co se financí týče skutečně mizerně, avšak karta se nejspíše obrátila.

OLED panel nalezneme i na loňském iPhonu XS:

V současné době se začíná rozbíhat záchranný plán společnosti, který se podle magazínu Reuters vyšplhá až do výše téměř miliardy dolarů. Společnost Japan Display by nyní měla usilovat o navýšení kapitálu o 110 miliard jenů (asi 990 milionů dolarů), přičemž 80 miliard jenů má připadnout na akcie a dluhopisy pro externí investory. Podle prohlášení Japan Display by zbývající částka měla posloužit na refinancování dosavadního dluhu, který drží největší akcionář společnosti, státem podporovaný INCJ Ltd. Investoři, kteří mají se záchranou společnosti pomoci, jsou však bohužel stále tajní.

Tato japonská společnost se již delší dobu doslova utápí ve finančním problémech. Poslední naději na vykoupení zažili v roce 2015, kdy byl Apple ochoten částečně financovat výstavbu haly, v které se měly vyrábět pouze displeje speciálně pro iPhony. Z tohoto však nakonec sešlo, a to z jednoho prostého důvodu – Apple přešel z LCD panelů na technologii OLED.

iPhone X, první jablečný telefon s OLED panelem:

O záchranu společnosti se pokoušel i samotný stát, který v roce 2016 zaplatil kauci ve výši 636 milionů dolarů (více než 14 miliard korun). Dlouho očekávaná záchrana společnosti by však mohla nastat až nyní, kdy do hry přichází zcela nová investiční skupina. Již při oznámení samotného záchranného plánu zaznamenaly ceny akcií nárůst o 16 procent.

V současné době dodává displeje Applu Samsung, který jako doposud jediný zvládne jablečné kvalitativní a kvantitativní nároky. Apple se již delší dobu snaží domluvit se společnostmi LG nebo BOE, avšak nyní se stává potencionálním možným dodavatelem i Japan Display.

Oled-fb

Dnes nejčtenější

.