Zavřít reklamu

Jablečné procesory řady A nás rok co rok překvapují svým neuvěřitelným výkonem a stále lepší úsporou energie. Posouvání jejich úrovně by ale mohlo být pro Apple nyní o něco složitější. Technologický gigant totiž nyní ztratil podle CNET Gerarda Williamse III, který vedl vývoj architektury jablečných procesorů od A7, který jsme mohli vidět v iPhonech 5S až do nejnovějšího A12X, jenž tepe v loňských iPadech Pro. Druhý jmenovaný je skutečně monstrem mezi procesory, zástupci Applu na konci října při představování nových „Proček“ tvrdili, že je výkonnější než 92 % notebooků na trhu. Do Applu přišel Williams v roce 2010, nyní tedy po devíti letech odchází.

iPady Pro 2018, ve kterém tepe A12X:

V posledních letech byla údajně jeho role ve spolešnosti ještě významnější. Kromě návrhu procesorů dohlížel i na uspořádání všemožných systémů na čipu. Zjednodušeně by se dalo říct, že na stejnou fyzickou velikost se snažil vměstnat takové komponenty, aby se patřičně zvýšil výkon při menším dopadu na životnost baterie.

Z Applu tak odešel velmi významný inženýr. Mohlo být ale hůř. Proslýchalo se, že Intel jednu dobu vábil viceprezidenta divize hardware a technologie Applu Johnyho Sroujiho, který byl v užším výběru kandidátů na post generálního ředitele. Na této pozici si představenstvo Intelu ale vybralo Roberta Swana. Ač Gerard Williams odešel, je dost pravděpodobné, že jeho podpis bude na produktech či jiných službách společnosti ještě dlouho vidět. Údajně se totiž podílel na více než 60 patentech vlastněných Applem. Jeho práci tak ještě možná uvidíme.

procesor a12

Dnes nejčtenější

.