Zavřít reklamu

První měsíce nového roku jsou ve světě smartphonů spojené s představováním spousty vlajkových lodí předních výrobců, kteří se jimi snaží posunout možnosti technologií na zcela novou úroveň. Nutno podotknout, že se to mnohým z nich skutečně daří a i já jakožto fanoušek Applu před některými jejich inovacemi musím smeknout. Skoro se mi chce až napsat “bohužel”. Nikoliv však proto, že bych byl jakkoliv zatvrzelý a konkurenci úspěch nepřál, ale spíše proto, že mám obavy z toho, že na tyto novinky Apple zkrátka ani letos nezareaguje a revoluce, která se od něj očekává již řadu let se opět odloží. 

Chceme na pultech něco takového. Proč to Apple nechce vidět?:

iPhony mě vždy bavily a stále baví. Že se Apple rozhodl od iPhonu 6 po iPhone 8 zachovat stejný design jsem mu tedy bez sebezapření byl schopen odpustit, přestože u “osmiček” už mi hlavou fráze “tak to už by stačilo” proběhla. Bral jsem to však zkrátka a jednoduše tak, že ani konkurence nijak výrazně neinovuje a nepřináší novinky, ze kterých bych si úplně takříkajíc sedl na zadek. Jasně, zakřivený displej u Galaxy Edge mi přišel tehdy skutečně super a neustálé zmenšování rámečků jakbysmet. Stále jsem ale neměl pocit, že by Applu jakkoliv ujížděl vlak, byť jsem vnímal, že jeho mašina již začíná zpomalovat. Poslední roky mě ale stále častěji nutí dumat nad tím, kde se stala chyba a vlak Applu se zastavil. Přijde mi totiž naprosto šílené, že jej v některých ohledech na plné čáře předjíždějí jak Samsung či Huawei, tak i menší společnosti, které jsou schopny některé revoluční technologie dotáhnout do velmi dobrého výsledku. 

Letošek začal poměrně “zvostra”. Když opomenu ohebné smartphony Galaxy Fold a Mate X, které jsou dle mého skutečně super, byť budou ještě nějakou dobu bez patřičného využití a tím pádem i přijetí širší veřejností, na světlo světa se prodral Galaxy S10 od Samsungu a včera pak P30 Pro od Huawei. Oba tyto telefony vnímám jako velmi zajímavé kousky moderní technologie, které se za revoluční v mnoha ohledech označit dají. A bohužel bych si stejně tak nyní vsadil i na to, že Apple s technologií, ze které nám spadne brada a budeme jí považovat za revoluční, ani letos nepřijde. Nechci říci, že na to nemá, protože jsem přesvědčen, že stále ano. V jeho slovníku byste však marně hledali slovo “riskovat”, což může být v dnešní době kámen úrazu. Zatímco v minulosti se mu totiž strategie dotáhnutí všeho k dokonalosti vyplácela, dnes na ní naopak spíše doplácí. Proč? Doba se neustále zrychluje a nejinak tomu je i ve světě smartphonů, ve kterém se nyní vyplatí riskovat daleko více než kdy jindy. Jen tak jste totiž schopni chrlit rok co rok novinky, které uživatele otupělé neustále se zlepšujícími technologiemi kolem nich ohromí. Ostatně, podívejte se na Touch ID. Když s ním přišel před lety Apple, mnozí z nás jej brali za zázrak. A dnes? Bez nadsázky technologie včerejška, ač stále povedená. Stejně ale lze vnímat třeba i bezdrátové nabíjení, které už taky jako zázrak nikdo z nás nepovažuje. 

Těží z minulosti 

Apple má velké štěstí v tom, že zákazníky naučil milovat jeho produkty ještě předtím, než se dostaly do této “blbé fáze” a do svého ekosystému je dokázal dokonale zaplést. Odchod z něj je tak pro mnoho z nich včetně mě takřka nemyslitelný. Zvyk je holt železná košile a u Applu a jeho produktů to platí dvojnásob. Je to ale škoda. Jablíčkáři by totiž měli mít v hlavách spíš to, jaký úžasný produkt jejich oblíbená společnost představí, než to, zda to zase nepo…. a nerozhodne se pro vylepšení procesoru, přidání tří Animoji a přebarvení do Space Pink odstínu. 

Podtrženo, sečteno – odpověď na otázku, kterou jsem sám sobě a potažmo i vám položil v titulku je z předchozích řádků více než jasná. Revoluce se ani letos velmi pravděpodobně konat nebude. Apple je sice nejspíš stále umí, jeho určitá zkostnatělost však jejich nástupu může bránit. V porovnání s konkurencí se navíc může zdát sebevětší iRevoluce jako pouhá parodie na něco, co nám již někdo ukázal a zvládl to udělat dřív nebo zajímavěji. 

iphone-x-mensi-vyrez-fb

Dnes nejčtenější

.