Zavřít reklamu

Na začátku letošního roku se vcelku nahlas hovořilo o plánech Applu přesunout výrobu svých iPhonů z Číny do jiných zemí, k čemuž jej měly donutit dovozní cla prezidenta Trumpa na produkty vyráběné v Číně. Pokud jste si však mysleli, že je stěhování masivních fabrik otázkou několika let, jste na omylu. Indické ministerstvo IT totiž dnes podle dostupných informací daly první fabrice Wistronu, který je jedním z klíčových dodavatelů iPhonů, zelenou. Stěhování do nové fabriky sice musí ještě posvětit tamní kabinet, jednat by se však již mělo o pouhou formalitu. 

Wistron údajně počítá s tím, že v první indické továrně bude produkovat “osmičkové” iPhony, zatímco ve fabrikách konkurenčního Foxconnu bude výroba zaměřena na iPhony XS a XS Max. Foxconn je však dle dostupných informací od schválení jeho záměru vybudovat v Indii továrny o poznání dále a není tedy zcela jasné, kdy bychom se mohli prvních iPhonů z Indie dočkat. V případě Wistronu však budeme zřejmě čekat “jen” několik měsíců. Ostatně, i samotný Apple na své dodavatele v tomto ohledu tlačí.

Přesun výroby iPhonů do Indie má být pro Apple výhra hned ze dvou důvodů. Prvním je vyhnutí se cel prezidenta Trumpa na dovážené zboží z Číny, druhým pak možnost prodávat iPhony na tamním trhu levněji. I v Indii totiž musí Apple platit různé dovozní poplatky, které cenu iPhonů, které jsou drahé samy o sobě, ještě více šponují vzhůru. Kvůli tomu je tak jejich odbyt na tomto trhu poměrně slabý, což by se však mohlo díky snížení cen změnit. 

Nechme se tedy překvapit, jak se bude toto velkolepé stěhování vyvíjet dál. Pro nás jakožto běžné uživatele je však nejzásadnější stejně to, aby iPhony fungovaly stále stejně spolehlivě bez ohledu na to, kde jsou sestrojeny. Snad se tedy Apple v tomto ohledu nezhorší. 

iphone 8 kamera

Dnes nejčtenější

.