Zavřít reklamu

Apple Watch jsou kromě prodloužené ruky iPhonu i velmi stylovým parťákem pro zdraví a zdravý životní styl. Příkladem budiž i nová funkce EKG, která přišla spolu s Apple Watch Series 4. Někteří přední světoví lékaři však tuto novou funkci jablečných hodinek ostře kritizovali. A to zvláště kvůli její možné nepřesnosti a potenciálnímu zbytečnému vyplašení uživatele. Samozřejmě, funkce EKG v hodinkách nemůže plnohodnotně nahradit EKG, které je dostupné ve zdravotnických zařízeních. Apple Watch Series 4 avšak už párkrát ukázaly, že tato funkce může být velmi ku prospěchu. Nedávno v americkém Washingtonu varovaly hodinky svého majitele, že se mu opět vrátila fibrilace síní.

O novém příběhu, ve kterém hrály hlavní roli Apple Watch, informoval před pár dny portál KIRO, který jej získal od kardiologa Masseya z jednoho z washingtonských lékařských středisek. Dle slov kardiologa dorazil k nim na středisko pacient, který byl v minulosti léčen s fibrilací síní. Ta i díky vhodné léčbě odezněla a pacient tak nabyl přesvědčení, že je již naprosto zdráv. Po nějaké době jej však začaly hodinky upozorňovat na nestandardní srdeční činnost, která jej zneklidnila a vyhledal proto lékaře. Ten mu záhy potvrdil návrat jeho problému a okamžitě mu nasadil potřebnou medikaci, čímž zamezil dalším problémům.

Doktor Massey se nechal pro KIRO slyšet, že je z Apple Watch skutečně nadšený, jelikož problémy se srdečním rytmem budou nyní detekovány i mimo kancelář lékaře, což usnadní mu i jeho kolegům práci. I on však samozřejmě dodává, že, hodinky nejsou stoprocentní a nedá se na ně tak spoléhat zcela bezhlavě. Je ale skvělé sledovat, jak Apple implementuje zdravotnické funkce do svých zařízení.

V budoucnu by Apple Watch mohly odhalit i Parkinsonovu chorobu. Již řadu let se pak spekuluje i nad implementací senzoru pro neinvazivní měření cukru v krvi, který by výrazně usnadnil život všem diabetikům. Jeho příchod někteří analytici předpovídali dokonce už u modelu Series 3, avšak nakonec k němu bohužel nedošlo. Snad se tedy dočkáme alespoň letos.

applewatchseries4ecgfeature

Dnes nejčtenější

.