Zavřít reklamu

Že jsou autonomní vozidla budoucnost cestování slýcháme již řadu let prakticky od většiny významných analytiků. Jejich testování už nějakou dobu probíhá a podílí se na něm skutečně mnoho společností včetně Applu, které v nich též spatřují obří příslib do budoucnosti. Průzkum společnost DMV však ukázal, že ne všem společnostem pracujících na autonomních automobilech či systémech se tak úplně daří. Největším smolařem je pak dokonce samotný Apple, který své systémy testuje na automobilech Lexus.

DMV se ve svém průzkumu zaměřila na období od prosince 2017 do listopadu 2018, ve kterém se jí podařilo nashromáždit spoustu velmi zajímavých dat, která následně promítla do své statistiky. Ta zahrnuje mimo jiné manuální řízení a přebrání manuální kontroly nad autonomním systémem během jízdy, což velmi zjednodušeně značí určitý problém, se kterým si automobil sám nemusel poradit či dokonce neporadil a tak musel zasáhnout jeho řidit. Společnost Apple v této statistice dosáhla nejhorších výsledků, jelikož se ukázalo, že řidič auta s autonomním systémem řízení Applu převzal kontrolu nad řízením zhruba 872x. To znamená zhruba jedno přebrání kontroly na vzdálenost 1,1 mil (necelých 1800 metrů). Naopak Waymo spadající pod Google nemá zřejmě na silnicích již prakticky žádné problémy, jelikož je dle statistiky jeho řízení potřeba převzít pouze jedinou za 11154,3 mil.

graf

Přestože vyznívá výzkum společnosti pro Apple velmi špatně, je potřeba jej brát s dostatečnou rezervou. Statistika byla vypracována jen a pouze z hlášení poskytnutých samotnými zástupci společností. Je tedy vcelku pravděpodobné, že výsledky mohou být více či méně zkreslené. Dále je důležitý fakt, že společnost Apple tento systém hlášení v roce 2017 nahlas a veřejně kritizovala. Dost pravděpodobně se tedy jedná ze strany Applu o jakýsi druh bojkotu.

Takto vypadá jeden z konceptů chystaného Apple Car:

Apple vlastní několik patentů, které by mohly v případě jejich uskutečnění opravdu pozvednout cestování vozem na neuvěřitelnou úroveň. Otázkou ale zůstává, kdy se Apple Car skutečně dočkáme. Mnozí analytici tvrdili, že by se tak mohlo stát kolem roku 2023. Ovšem nedávno vyšlo najevo, že společnost Apple propustila z projektu Titan více než 200 zaměstnanců. Rok 2023 se tak začal jevit jako velmi nepravděpodobný.

apple icar uvodni

Dnes nejčtenější

.