Zavřít reklamu

Neustálé práce na vývoji nových produktů si často žádá přítomnost kvalifikovaných externích pracovníků, kteří pro kalifornského giganta pracují pouze dočasně převážně za účelem vylepšení určitého projektu. Přestože si naprostá většina z nás může myslet, že pracovat pro Apple musí být splněným snem, tak právě opak je pravdou. Tito dočasní zaměstnanci mají častokrát nižší mzdy než ti klasičtí a jsou bohužel daleko více omezování. Na jejich tajném pracovišti, které se nazývá Apple Black Site, na ně alespoň dle zjištění agentury Bloomberg nečeká žádný luxus a z práce si nemohou dokonce ani zavolat Uber.

Celá budova zvenčí působí vcelku přívětivě a nenápadně. Nejčastěji se v ní údajně nacházejí lidé, kteří se podílí na vývoji chystaných Apple Maps a z důvodu manažerova nařízení jsou nuceni kvůli maximálnímu utajení využívat striktně zadní vchod. Největším problémem pro tamní pracovníky je absence stejného pohodlí, jaké nabízí například Apple Campus, přestože jim bylo před začátkem práce přislíbeno. Například automaty s vodou a potravinami jsou většinu času úplně prázdné, na toalety se musí stát dlouhé řady a pro všechny platí zákaz využívání posilovny. Dalším poměrně důležitým bodem je určitá nejistota při zaměstnání. Přestože je ve smlouvě nejčastěji sjednaná doba trvání na 12 až 15 měsíců, dle jednoho anonymního zdroje tam tak dlouho dosud nikdo nevydržel. Lidé tedy pracují se strachem, že mohou být kdykoliv vyhozeni a tyto obavy šíří napříč celým pracovištěm.

Benefity prakticky neexistují

Jediným benefitem pro tyto externí zaměstnance je možnost využít placeného „volna“ v případě nemoci. Mají totiž nárok na 24 hodin čistého času stráveného na vyléčení, čímž mohou v nejhorší situaci nemoc případně podchytit. Spousta lidí se do takové práce vrhne hlavně s vidinou získání nové zkušenosti či parádního zápisu do svého životopisu. Přeci jen, kdo by se nechtěl pyšnit tím, že jednou pracoval právě pro Apple? Problém nastává v tom, že daní pracovníci si do svého CV mohou zapsat pouze práci pro společnost Apex Systems, která veškerou spolupráci zaštiťuje – tudíž ve výsledku je jejich práce pro jablečnou společnost de facto opomenuta.

Zaměstnanci v Apple Parku se setkají s daleko lepšími podmínkami:

Vypadá to tedy, že pracovat pro Apple nemusí být vždy zrovna procházkou růžovým sadem a i ty nejoddanější jablíčkáře může po určité době odradit. Na druhou stranu je však naprosto jasné, že práce na tajných projektech si zkrátka svou daň vybrat někde musí a zajištění maximálního utajení určitou oběť vyžaduje. Zda je ale nutné trpět až takto nepříjemná opatření je na pováženou.

apple-black-site-podnikatele-fb

Dnes nejčtenější

.