Zavřít reklamu

Obří bezpečnostní chyba ve skupinových hovorech FaceTime je bezesporu nejdiskutovanějším tématem v jablíčkářské komunitě uplynulých téměř dvou týdnů. Apple už sice včerejším updatem systému iOS a macOS problém opravil, stále se na něj však valí kritika za to, že jej nevyřešil daleko dřív. První zprávy o chybě totiž dostal dle všeho více než týden před jejím objevením širší veřejností a to od rodiny čtrnáctiletého chlapce, který na ní narazil při hraní Fortnitu. Tohoto nálezce tak může nyní těšit alespoň fakt, že jej Apple za jeho snahu nahlásit problém a zajistit tak bezpeční ostatních uživatelů, štědře odmění. 

Na konci minulého týdne navštívil jeden z předních představitelů Applu chlapce a jeho rodinu přímo u nich doma s tím, že mu a jeho matce, která se snažila chybu nahlásit, poděkoval. Chlapcova matka se později nechala slyšet, že Apple dokonce přemýšlí o zařazení jejího syna do speciálního programu sloužícího k odměňování nálezců chyb v systémech. Chlapec sice kritéria pro získání odměny zcela nesplňoval, nakonec se ale přeci jen odměnění dočká. 

Agentuře Reuters se podařilo zjistit, že chlapci hodlá Apple zaplatit jeho budoucí vzdělávání, které není v USA levnou záležitostí. Přesnou částku sice zpravodajci nezjistili, pravděpodobně se však pohybuje kolem spodní hranice odměn za nalezení chyby ve výše zmíněném programu – tedy kolem 25 tisíc dolarů. Krom toho se chlapcovo jméno objevilo i v poznámkách k aktualizaci iOS 12.1.4.

Přestože je ocenění chlapce ze strany Applu milým gestem, mnohem raději bychom byli, kdyby k němu vůbec nemuselo dojít. Bezpečnostní chyba takového rozsahu je totiž skutečně alarmující a je naprosto jasné, že přestože ji Apple již opravil, kritice za její neobjevení při beta testech bude čelit ještě pěkných pár měsíců. Snad se tedy z problému poučí a testy systémů začne provádět důkladněji. 

facetime-zjednodusuje-komunikaci-postizenym-lidem

Dnes nejčtenější

.