Zavřít reklamu

Společnost Apple zřejmě vyvinula nový design klávesnic, který by se dal uplatnit u budoucích MacBooků. Nový typ klávesnic je tenký, tichý, lehký … a dokonale odolný vůči prachu. Jeho součástí je totiž skleněný plát. Klávesnice je prozatím ve stádiu návrhu, její realizace ale vůbec nepůsobí nepravděpodobně.

O plánovaném novém designu klávesnic pro MacBooky vypovídá patent, který byl Applu schválen tento týden. Jeho slovní popis je – jak to tak u patentů bývá – strojený a nepříliš přímočarý, přiložené obrazové soubory ale hovoří za vše. Klávesnice podle patentu sestává ze „skleněné horní části“ s „řadou zdvižených oblastí kláves a snímacím systémem, nacházejícím se pod skleněnou vrchní částí“. Tento systém je podle popisu v patentu „konfigurován tak, aby detekoval vstup přes klávesu“. Patent jasně hovoří o tom, že zmíněný systém by mohl tvořit klávesnici zařízení.

Pohyb kláves v tomto designu by byl opravdu jen minimální. Apple v popisu zařízení dále uvádí, že součástí vrchního skleněného krytu může být první skleněná vrstva, vymezující řadu zdvižených kláves. Tato vrstva bude podle Applu nakonfigurována tak, aby se odklonila v reakci na sílu, vynaloženou proti řadě zdvižených kláves. Flexibilitu skleněných kláves patent nijak nedefinuje. Design navržené klávesnice se podobá novince Smart Keyboard Folio, kterou Apple vyvinul pro své iPady Pro. Kromě kláves je součástí navrženého zařízení také trackpad, místo by se jistě našlo i na TouchBar.

Pouhý patent pochopitelně – jak je u Applu obvyklé – není vůbec zárukou toho, že nové zařízení reálně vznikne, nebo že dokonce bude již součástí letošních MacBooků Pro. Cupertinská společnost má na kontě obrovskou řadu více či méně bizarních a nikdy nerealizovaných patentů – nechme se překvapit, jak dopadne tento. Nicméně nynější klávesnice jsou celosvětově kritizovány za svou nespolehlivost, takže je prakticky jasné, že Apple usilovně pracuje na jejich vylepšení, aby kritiky umlčel. 

macbook_keyboard_backlight_Fb

Dnes nejčtenější

.