Zavřít reklamu

Je tomu přesně 33 let, co společnost Apple uvedla na trh Macintosh Plus, tedy třetí model Macu. Macinstosh Plus je prvním Macintoshem, který disponoval SCSI portem, díky kterému jste jej mohli připojit k jiným zařízením. Stroj byl navíc vybaven 1 MB RAM, což je v dnešní době naprosto směšné, avšak tehdy se jednalo o opravdu velikou kapacitu. Zároveň byla implementována 800 KB disketová jednotka.

Před více než 30 lety jste si mohli Macintosh Plus zakoupit za $2600 (cca 60 tisíc korun). Pokud bychom tuto částku převedli na „dnešní peníze“, tak by Mac Plus stál okolo 130 tisíc korun. Jak už jsem v úvodu zmínil, Macintosh Plus byl v pořadí třetím představeným Macem a ve světě se považuje za první opravdový Mac. Mezi nejdůležitější novinky patřila hlavně možnost Mac uživatelsky upgradovat. V praxi to znamená, že byl Macintosh Plus vybaven 1 MB RAM, avšak uživatel si kapacitu mohl zvětšit pomocí volných slotů až na 4 MB RAM. Uživatelé si mohli svá zařízení upravovat až do začátku devadesátých let, kdy Steve Jobs tuto možnost po návratu do společnosti Apple opět zakázal.

Reklama na Macintosh Plus:

Macintosh Plus se mohl chlubit také tím, že jste k němu mohl připojit až sedm zařízení najednou. Ve svém operačním systému nabízel Mac Plus v té době naprosto úžasné programy zdarma, například MacPaint, MacWrite, HyperCard či MultiFinder. U starších Maců jste si museli připlatit za Microsoft Excel či Adobe PageMaker, abyste vůbec mohli fungovat. Multitasking a přepínání se mezi vícero aplikacemi už bylo ale na denním pořádku.

Později byl Macintosh Plus nahrazen Macintoshem SE a Macintoshem II. Tato zařízení spatřila světlo světa hned následující rok, avšak i přesto se Macintosh Plus prodával v nezměněné podobě až do roku 1990. Během čtyřleté kariéry si prošel pouze změnou barvy těla z béžové na platinovou, aby se držel tehdejších standardů Applu. Na závěr je také vhodné podotknout, že se Macinstosh Plus stal i filmovou hvězdou. Dotáhl to až do filmu Star Trek 4, ve kterém se objevil. Na jeho „roli“ se můžete podívat ve videu níže.

 

Dnes nejčtenější

.