Zavřít reklamu

Jen těžko by někdo z nás čekal, že se soudní válka mezi Applem a Qualcommem vyostří natolik, že si výrobce čipů vydupe v některých zemích zákaz prodejů iPhonů. Zdánlivě nemožné se však přesto stalo skutečností a po Číně, ve které si Apple hlavu se zákazem příliš nedělá, přišla před nedávnem řada i na sousední Německo. V tamních Apple Storech a na Online Storu Applu byste tak již v tuto chvíli hledali iPhony porušující patenty Qualcommu marně. Apple totiž v nabídce ponechal jen vloni představené XR, XS a XS Max. Toto vítězství však Qualcommu zjevně nestačilo a Applu se snažil u našich sousedů zavařit ještě více. Tentokrát však nepochodil. 

Další ránu se chystal Qualcomm Applu zasadit dnes dopoledne u soudu v Mannheimu, ke kterému podal další žalobu týkající se porušování patentů v iPhonech. Na rozdíl od prosince, kdy se mu podařily prodeje iPhonů zakázat, však dnes úspěch neslavil. Jeho žalobu totiž soud smetl ze stolu s tím, že jeho patent v žádném případě Apple instalací čipů do svých iPhonů neporušil a tím pádem není co řešit. Ve výsledku však odmítnutí žaloby Qualcommu téměř nic neznamená, zákaz prodeje iPhonů v Apple Storech a v Online obchodě Applu totiž platí i nadále. Qualcommu se tak “jen” nepodařilo Apple ještě více poškodit a donutit jej například k platbám odškodného, kterého by se v případě úspěchu této žaloby pravděpodobně nevyhnul. 

Zatímco v minulosti byly LTE modemy nedílnou součástí iPhonů, ve vloni představených modelech byste je hledali marně:

Těžko v tuto chvíli říci, jak se bude celý spor v budoucnu vyvíjet. Ani šéfové obou společností totiž nejsou schopni nalézt v tomto směru podobnou řeč a zatímco jeden tvrdí, že se mimosoudní vyrovnání blíží, druhý tato tvrzení odmítá a vzkazuje: “Potkáme se u soudu”. Ten by měl sice proběhnout za pár měsíců, nicméně s ohledem na podobné spory z minulých let je více než pravděpodobné, že se solidně protáhne a skončí bůhvíkdy. Vzpomeňme třeba na zdánlivě nekonečnou patentovou bitvu se Samsungem, kterou soudy ukončily teprve vloni. 

apple vs qualcomm fb

Dnes nejčtenější

.