Zavřít reklamu

Rok 2018 je již minulostí a zraky všech fanoušků Applu se tak již začínají pomalu upínat k událostem, které nás čekají v roce letošním. Čeho bychom se ale vlastně mohli dočkat? Přesně tuto otázku jsme si položili v redakci a náš pohled na věc vám v následujících řádcích představíme.

Roman

Netuším, co si pro nás Apple příští rok přichystá, ale moc dobře vím, co bych si přál. Chtěl bych si konečně koupit bezdrátovou klávesnici s touchbarem, novou Magic Mouse, AirPower a hlavně pak Apple 5K Display. To je to, co bych skutečně chtěl, abych nemusel používat buď výrobky třetích stran nebo mít v ruce už deset let tu původní Magic Mouse. Nezdá se mi totiž, že by Apple vymyslel před deseti lety nejlepší klávesnici a myš na světě, které se již nikdy nemusí aktualizovat. Stejně tak se mi nezdá, že by byl problém udělat iMac bez počítače a prodávat jej jako displej a já bych právě tyto věci opravdu chtěl. Chci, abych si mohl udělat radost a abych měl možnost si koupit něco, co mě potěší. Nový telefon si koupím ne když mi to Apple určí, ale když jej potřebuju, stejně tak počítač a tablet, ale mít možnost si udělat radost, protože je tu nějaká ta novinka, která nutně neznamená vyměnit telefon nebo počítač, bych skutečně ocenil.

Koncept Magic Keyboard s Touch Barem:

Jirka

Přestože bych se rád mýlil, myslím si, že letošek žádné obří novinky nepřinese a bude tak velmi podobný loňsku. Velmi pravděpodobně se dočkáme nových generací iPadu a iPadu mini, nových iMaců, MacBooků a samozřejmě i iPhonů. Ani u jednoho z těchto produktů však nečekám žádnou obří designovou změnu, což by mohla být minimálně v případě několik let stejných iMaců vcelku škoda. Dočkat bychom se měli i druhé generace AirPods, která by měla krom nového pouzdra podporujícího bezdrátové nabíjení podporovat i aktivaci Siri bez nutnosti poklepat na sluchátko.

Moc rád bych konečně viděl na pultech obchodů i bezdrátovou nabíječku AirPower, jejíhož představení jsme se dočkali již v roce 2017 po boku iPhonu X. Od té doby však o ní Apple zdárně mlčí a těžko tak říci, jak to s jejím příchodem vlastně vypadá. Pokud tedy nechce být Apple v tomto ohledu světu ještě více k smíchu, měl by se svou vlastní nabíječkou rozhodně přijít. To stejné se dá říci o příchodu Apple Pay do Česka, na které čekáme jak na smilování. Je sice pravda, že mnohé banky brzký příchod na svých sociálních sítích či tiskových zprávách potvrzují, stoprocentní jistotu ale samozřejmě budeme mít až po samotném spuštění. „Zaručených zpráv“ o brzkém příchodu jsme totiž v minulých měsících slyšeli od mnoha zdrojů několik a ani jedna se bohužel nevyplnila. Na vině jsou dle všeho zdlouhavá jednání bank s Applem, který nechtěl slevit ze svých požadavků. Snad se tedy konečně dočkáme.

Zapomínat nesmíme ani na nové softwary, které nám Apple letos s největší pravděpodobností na WWDC naservíruje. Mnoho spekulací o tom, co novinky přinesou, však zatím světlo světa nespatřilo a tudíž je poměrně těžké říci, co by mohly systémy přinést. Snad to tedy bude v případě iOS perfektně fungující Dark Mode, po kterém mnozí uživatelé volají již řadu let.

AirPower:

Jan

Není pochyb o tom, že Apple čeká další rok, kdy vydělá hromadu peněz a představí spousty skvělých produktů. Vidím ale povinnost Applu vysvětlit, jak to je a bude s AirPower. Dle několika spekulací na ní stále pracuje, což je jsitě dobrá zpráva. Na AirPower už ale čekáme celých 15 měsíců a Applu musí být jasné, že se toto opravdu nepovedlo. Od následujícího roku tedy čekám uvedení do prodeje (spolu s bezdrátově se nabíjejícím pouzdrem pro AirPods) nebo prohlášení, že to zvorali a AirPower nebude.

Taktéž věřím, že Apple spustí v České republice Apple Pay, jehož příchod v minulém týdnu na sociálních sítích potvrzovaly i tuzemské banky. Když to neklapne teď, tak už snad nikdy. Mým zbožným přáním je dále fakt, aby Apple představil iPhone, který nebude stát víc než 20 tisíc korun. Rád bych viděl nástupce iPhonu SE, klidně i stejně kompaktní.

Nové bezdrátově nabíjecí pouzdro pro AirPods:

 

Amaya

Předpověď pro jablečný rok 2019 se mi nepíše zrovna dvakrát lehce – moje příjmení přece jen nezní “Kuo”. Jsou věci, které se u Applu nemění a na které se ve většině případů můžeme spolehnout vždy: vydání nových iPhonů a nových operačních systémů. Zatímco u smartphonů si žádnou výraznější revoluci neumím představit, iOS a macOS by mohly přijít – podobně jako v minulosti iOS 10 nebo macOS Sierra – s významnějšími novinkami; na některé z nich ostatně již nějakou dobu netrpělivě čekáme. Možná se budu opakovat, ale jmenovitě v České republice by jistě mnozí uvítali českou Siri, Apple Pay a zpřístupnění některých specifických funkcí Apple Watch. Letošní rozloučení s iPhonem SE nám naopak napovídá, že se téměř s jistotou již nedočkáme menšího a cenově dostupnějšího smartphonu od Applu. Otazník se vznáší také nad podložkou pro bezdrátové nabíjení AirPower: přijde její uvedení do prodeje, další odložení, nebo přiznání, že se v tomto směru Applu zkrátka něco nepovedlo? Nechme se překvapit.

Koncept Apple Glass od iDropNews:

Pavel

Jelikož na magazínu LsA pracuji pouze jakožto redaktor a nikoliv jako analytik, tak je pro mě velice těžké předpovědět, čeho všeho bychom se měli v roce 2019 dočkat. Některé věci už jsou klasicky zaběhnuté, například představení nových iPhonů, avšak visí zde několik otazníků nad dalšími produkty a službami, protože společnost Apple rozhodně nevyrábí pouze jablečné telefony.

První věcí, kterou bych rozhodně nejen já přivítal, je aktivace Apple Pay. Apple rozhodně se spuštěním této služby v naší zemi nespěchá, pevně však doufám, že se již na začátku roku 2019 dočkáme a nedojde k dalším odkladům. Osobně s českou Siri už nepočítám, tudíž ji tady ani jmenovat nechci. Rozhodně bych chtěl ale jmenovat aktivaci EKG v jiných zemích, než pouze v Americe. Mám ale strach, aby i EKG nemělo stejný konec, jako ona hlasová asistentka Siri. Další věcí je přepracovaný iOS. Dle mého názoru se v roce 2018 dočkal výraznějšího přepracování macOS, a jelikož jsou si iOS 11 a iOS 12 v mnoha věcích velice podobné, čekal bych od iOS 13 něco nového a revolučního.

Jak už jsem psal v úvodu, tak je jasné, že se dočkáme nových iPhonů a dalších produktů. Pomalu se ale začíná zapomínat na bezdrátovou nabíječku AirPower, která se s největší pravděpodobností potýká s výrobními problémy. Bude právě AirPower produktem, který Apple nezvládne, a nebo i přes různé komplikace a několik měsíců čekání revoluční bezdrátovou nabíječku představí? Nechme se překvapit. Osobně rozhodně čekám na novou generaci AirPods, která by měla přijít s bezdrátovým pouzdrem – tato informace je prakticky jistá, jelikož bezdrátové pouzdro AirPodů bylo prezentováno na ilustračních fotografiích společně s bezdrátovou nabíječkou AirPower. Nechme se tedy překvapit.

Koncept nového iMacu:

Vráťa 

Příští rok bychom se již klasicky měli dočkat řady nových produktů, mezi nimiž určitě nebude chybět nový iPhone. Konkrétně od něj očekávám něco velkolepého, něco, po čem bude prahnout i uživatel staršího modelu a bez jakéhokoliv uvažování bude chtít sáhnout po nejnovějším kousku. Bohužel nejsem žádný analytik a nedokážu předpovědět, v čem by tato revoluce mohla nastat. Ať už se bude jednat o změnu designu nebo snížení ceny, výsledné rozhodnutí je čistě na Applu a my můžeme prozatím jen čekat. Dále bych od kalifornského giganta očekával nový iMac a iMac Pro, které nám svými technickými specifikacemi jistojistě vytřou zrak.

Příchod funkce Apple Pay do našich končin beru jako hotovou věc, která se zkrátka musí stát. Tato platební metoda je dostupná již v několika dalších zemích a jak nejrůznější zdroje a české banky napovídají, jsme další na řadě. Na druhou stranu zpřístupnění EKG senzoru pro Českou republiku očekávat nemůžeme. Sám Apple sdělil, že s jeho expanzí za hranice Spojených států nespěchá a pokud se podíváme na čas, který čekáme na Apple Pay, na EKG senzor v roce 2019 můžeme rovnou zapomenout. Od Applu bych taktéž rád viděl příchod nabíječky AirPower, na kterou čekáme již dost dlouhou dobu. Její koncept a design je dokonalý a řekl bych, že jablečná společnost si nemůže dovolit nadále čekat s jejím uvedením do Apple Storu.

Koncept modulárního Macu Pro:

Tom

Rok 2018 v znamení firmy Apple by som porovnal k jazde na húsenkovej dráhe. Dobré rozhodnutia vystriedalo niekoľko krokov vedľa, ktorým sa podľa môjho názoru jablčná spoločnosť mohla vyvarovať. Nasledujúce mesiace by mohli priniesť akýsi vzostup, vďaka ktorému by sme sa z noviniek točiacich sa okolo iPhonov, iPadov a prakticky všetkých produktov mohli opäť radovať plnými dúškami. Do roku 2019 preto osobne očakávam vydarené funkcie nového systému macOS a predovšetkým iOS, ktorý je v porovnaní so svojím predchodcom výrazne kvalitnejšou záležitosťou.

Čo sa týka produktov, určite by potešili nové iMacy a iMacy Pro s užším rámom a o niečo navýšenou veľkosťou obrazovky. Jablčné telefóny a tablety si za posledné roky prešli výraznou revitalizáciou, ktorá sa však patrične odrazila aj na finálnej cene. Samozrejme každý fanúšik no aj odporca Applu môže tvrdiť, že technologický gigant z Cupertina svojimi cenami siaha k závratným výšinám. Apple bol vždy spoločnosťou, ktorá ponúkala prémiové produkty, s čím išla ruka v ruke aj odpovedajúca cena. Posledné obdobie nám však ukázalo, že konkurencia ponúka porovnateľné produkty za sympatickejšie ceny, čo môže predstavovať rozhodujúci faktor pre potenciálnych kupcov. Okrem lajického upravenia cenovky v prípade niektorých produktov, by som sa osobne rád dočkal vyššieho záujmu o integráciu inovatívnejších prvkov, ako tomu je dnes. Preto dúfam, že nadchádzajúce obdobie nám prinesie omnoho viac kvalitných produktov, ktoré si nás získajú nielen technológiami a dizajnom, ale aj odpovedajúcou cenovou kategóriou, možnosťami a rôznymi vychytávkami, ktoré u ostatných firiem nenájdeme.

LsA
LsA

Dnes nejčtenější

.