Zavřít reklamu

Obchodní válka mezi Čínou a USA, kterou rozpoutal americký prezident Donald Trump, nenechává chladnými ani dodavatele Applu. Ti se strachují především z toho, že by se zavedení cel na jablečné telefony dovážené do USA mohlo negativně podepsat i na jejich ziscích. Jeden z nejdůležitějších jablečných dodavatelů, společnost Foxconn, tak již přispěchal se záchranným plánem, který by měl iPhony od cel ochránit. 

Podle zdrojů agentury Reuters by rád Foxconn postavil své výrobní fabriky pro iPhony ve Vietnamu, kterého se cla samozřejmě netýkají. Údajně už dokonce podniká určité kroky přímo s předními představiteli Vietnamu, se kterými se snaží najít společnou řeč a svou fabriku na výrobu iPhonů v zemi postavit. Před Foxconnem však nestojí v žádném případě jednoduchý úkol. Vietnamská infrastruktura totiž není na příliš vysoké úrovni a ani s dostupností pracovních sil to není v této zemi zrovna ideální. I přes rizika by však Foxcon svůj záměr rád uskutečnil. 

Takto to v továrnách Foxconnu vypadá:

Dá se očekávat, že se Foxconn bude v budoucnu rozhodovat především podle chování Trumpa a jeho stanovisek. Pokud však dotáhne výstavbu vietnamské továrny do finiše, je velmi pravděpodobné, že v ní bude vyrábět jen a pouze modely pro americký trh, jelikož na větší množství nebude mít v této zemi kapacity. K nápisům Assembled in China a Assembled in India, které lze na iPhonech nalézt nyní, by se tak mohl v budoucnu přidat i Assembled in Vietnam.

iphone xs max fb

Dnes nejčtenější

.