Zavřít reklamu

Nedlouho poté, co pronesl svůj projev na bruselské konferenci, zasedl CEO Applu Tim Cook k rozhovoru s Christiane Amanpour ze CNN. Na přetřes přišlo například téma soukromí, ale výjimečně také Cookův osobní život a další témata. Co všechno Tim Cook prozradil?

Cook se v rozhovoru kromě jinéh vrátil do roku 2014, kdy veřejně prozradil pravdu o své sexuální orientaci. Jako jeden z důvodů svého coming-outu uvedl vlastní snahu podpořit mladé lidi s odlišnou sexuální orientací. Řeč přišla i na problematiku transgenderu, k níž se Cook vyjádřil v tom smyslu, že by podle něj mělo být s každým zacházeno s respektem a důstojně bez ohledu na sexuální orientaci, etnický původ, víru nebo pohlaví. „Takhle se já dívám na věci,“ prohlásil.

Když se téma hovoru stočilo na otázku ochrany soukromí a s tím souvisejících zákonů a regulací, přiznal Cook, že se obvykle neřadí mezi lidi, kteří by byli pro jakékoliv regulace. Dodal ale, že existují výjimky a občas je potřeba uznat, že volný trh v jistých směrech zkrátka nefunguje. „V tomto případě je jasné, že množství informací, které jsou o vás shromažďovány – někdy bez vašeho vědomí, možná i bez vašeho souhlasu (…) zkrátka není rozumné,“ vysvětlil, a dodal, že shromážděné osobní údaje mohou být použity k nelegálním účelům.

Cook by rád dosáhl toho, aby vlády po celém světě zredukovaly to, jak velké množství dat mohou jednotlivé společnosti shromáždit o svých zákaznících. „Ve svých zařízeních máte více informací, než u sebe doma,“ prohlásil v rozhovoru. „Těch informací, které se nachází venku, je zkrátka moc. Je jich příliš. Tohle by nemělo existovat,“ uzavřel. Cook v rozhovoru dále uvedl, že nemá nejmenší problém s digitální reklamou, jakou podporují společnosti Google či Facebook. Věří ale, že některých případech překročilo shromažďování dat jistou hranici. „Soukromí je základní lidské právo,“ uvedl, a dodal, že právě toto je důvod, proč se v Applu rozhodli, že je shromažďování dat v rozporu s firemními hodnotami.

V rozhovoru přišla řeč i na nedávnou aféru s čínskými čipy – Cook opět rezolutně popřel obvinění Bloombergu, že by ve spolupráci s čínskou vládou implantoval do svého hardwaru špionážní čipy. „Je to stoprocentní lež,“ prohlásil důrazně. „Žádné škodlivé čipy neexistují,“ dodal.

Tim Cook Belgium fb
Zdroj: Getty

Dnes nejčtenější

.