Zavřít reklamu

O elektromobiloch z produkcie firmy Tesla sa už nejaký čas hovorí ako o ekvivalentoch bezpečnej jazdy. Najnovšie pokusy tento fakt len potvrdzujú. Aktérom crash testov, ktoré zrealizoval úraz NHTSA (Americký národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky) sa stalo vozidlo Tesla Model 3, ktorý vyšiel víťazne v každom aspekte. Podľa následne vypracovaných dát, štatistík a videí je možné skonštatovať, že Model 3 je jedným z najbezpečnejších vozidiel sveta. Úrad naviac podotýka, že žiadne auto ešte nikdy nedosiahlo tak unikátne výsledky, ako tento model. Model 3 si uchmatol plný počet bodovacích hviezdičiek nielen v každej kategórii, ale aj podkategórii. Možnosť zranenia alebo prípadného nebezpečenstva sa tak priblížila absolútnemu minimu, aké nedosiahli ani ostatné elektromobily z garáže firmy Tesla.

Výsledky vyhodnotených testov poukazujú takmer na všetky verzie, v ktorých je Tesla Model 3 dostupná. Tento fakt je spôsobený extrémne vyváženým ťažiskom a perfektným usporiadaním komponentov a hnacieho ústrojenstva elektromobilu. Hmotnosť všetkých častí vo vozidle je vynikajúco rozložená, pričom toto auto hravo prekoná aj konkurentov z iných kategórií. V prípade priamej čelnej zrážky sa Model 3 vplyvom nárazu síce zmení na nepoznanie, no deformačná zóna dokonale pohltí všetky vonkajšie vplyvy, ktoré by mohli ohrozovať vodiča a aj celú posádku. K tomuto faktu dopomáhajú aj prvky ako airbagy s otvormi, ktoré prispôsobia obnos tlaku, alebo automatické brzdenie. Práve druhá spomínaná funkcia výrazne zníži rýchlosť pri náraze, čím sa pochopiteľne priamoúmerne znižuje poškodenie a možné ohrozenie vodiča.

Tesla Model 3 získala najvyššie ocenenie vo všetkých možných crash testoch, čím sa umiestnila na úplne najvyššej priečke bezpečnosti. 

Okrem testu spojeného s nárazom sa Tesla perfektne popasovala aj s testom prevrátenia. Vďaka netradične nízkemu ťažisku je vozidlo v podstate nemožné prevrátiť. Podobne na tom je aj Model S a X, ktoré taktiež zastávajú popredné priečky zoznamu. Kráľom bezpečnosti však môže byť iba jedno vozidlo a momentálne si tento titul nárokuje práve Model 3.

Elektromobil Tesla Model 3 dokonca predčil svojych kolegov v podobe Modelu X a S. Trojica vozidiel kraľuje celkovému hodnoteniu bezpečnosti. 

Tesla
Tesla

Dnes nejčtenější

.