Zavřít reklamu

Mobilný gaming je na vzostupe, čoho dôkazom je denná dávka stoviek titulov, ktoré hlásia príchod do virtuálnej knižnice App Store. V prípade mnohých sa ale jedná o nedotiahnuté počiny, ktoré v konečnom dôsledku nemajú čím zaujať. Výnimkou z pravidla sú zoskupenia vývojárov, ktoré predstavujú záruku kvality s každou hrou, ktorú na platformu iOS vypustia. Dokonalým príkladom tejto skutočnosti je české štúdio MADFINGER Games, ktoré sa zaslúžilo o prínos notoricky známych herných titulov pre naše iPhony a iPady.

O ambicióznom zoskupení tvorcov sme vám na LSA priniesli nejeden článok venovaný počinom z ich portfólia. Tentokrát sme si pre vás pripravili exkluzívny rozhovor s Tomášom Nawarom a Jakubom Vamberským z MADFINGER Games, ktorí prijali naše pozvanie a neváhali odpovedať na naše otázky. Ako vnímajú tvorcovia úspech svojich herných peciek, akým projektom sa momentálne venujú alebo aké majú plány do budúcna? To a mnoho iného sa dozviete v nasledujúcich odstavcoch.

Madfinger

 

Zdravím! Som nesmierne rád, že ste si našli čas na rozhovor a chcete sa podeliť o novinky zo štúdia a svojej tvorby s našimi čitateľmi.
Madfingers zdraví všechny čtenáře Letemsvětemapplem, jsme moc rádi, že se můžeme podělit o novinky z naší dobrodružné mise vytvářet dobré a zábavné hry na vaše i naše applí telefony a tablety.

Svojimi počinmi ste sa zapísali do pamäte nejedného fanúšika mobilných hier. Kedy a za akých okolností ste sa rozhodli založiť Madfinger Games?

Všichni čtyři zakladatelé MADFINGER Games se potkali v Illusion Softworks. Když ale studio koupilo americké 2K, tak asi po třech měsících odešli. Noví majitelé zavřeli projekt, na kterém do té doby pracovali dva roky. Poté obešli ještě dvě jiná studia, ale časem začali být unavení z velkých her pro PC a konzole a tak si řekli, že založí vlastní studio. Někdy v roce 2009 se pomalu začínaly rozjíždět hry pro iPhony a první chytré telefony s Androidem. A tak padlo rozhodnutí, že by se mohli vrhnout právě do toho.

Spomedzi všetkých vašich titulov figuruje séria Shadowgun ako výstavná skriňa vašej tvorby. Kde ste čerpali inšpiráciu pri tvorbe?

Jsme studio, které tvoří hráči a značná část miluje právě střílečky. Takže těch dobrých titulů, které jsme všichni nahráli je celá řada a pochopitelně nám ty zážitky zůstávají v hlavě a ovlivňují naši práci. Za všechny bych mohl zmínit třeba Doom, Mass Effect, Destiny ale třeba i System Shock, Prey nebo Deus Ex.

Shadowgun Legends predstavoval výborný komplexný zážitok z hry pre množstvo fanúšikov po celom svete. Osobne som ho recenzoval a musím uznať, že ste trafili do čierneho. Plánujete sa držať podobného konceptu?

Shadowgun Legends je hra se kterou máme plány na dlouhá léta. V Legends najdeš tolik obsahu jako v několika běžných mobilních hrách dohromady. Kromě 50 hodin příběhové kampaně máš k dispozici tisíce různých zbraní, armoru, kosmetických věcí. Přidali jsme více kooperace, budeme přidávat i kampaň, další planety a další arény a mody pro kompetetivní hráče. Při tak velkém obsahu máme stále hodně práce s ještě větším vybalancováním a v neposlední řadě budeme více eventů ve kterých budou hráči získávat unikátní dropy a odměny.

S Legends sa chystáte expandovať mimo platformy mobilných telefónov na konzolu Nintendo Switch. Plánujete svoje portfólio rozšíriť aj na iné herné konzoly?

Bylo by předčasné plánovat další platformy když ještě nevíme jak dopadne konverze na Switch. Víme jen, že použijeme veškerý um a skill k tomu, aby Shadowgun Legends na Switchi vypadala jako nejlepší hra na této platformě. Je to hodně náročné, ale tohle my umíme a chceme. 

Našej pozornosti neušla informácia, že ste nedávno na akcii Gamescom obdržali ocenenie za nejlepšiu mobilnú hru. Čo nám viete povedať o ocenenej multiplayerovej pecke Shadowgun War Games?

Shadowgun War Games je naše 4. hra z Shadowgun univerza, která jako první nabízí mobilní týmovou high-end střílečku z prostředí sci-fi světa postavenou na hrdinech a jejich specializaci. Hra, která  prokopává cestu mobilní platformě do světa e-sportu. Jedná se o rychlou akci , kde se hraje 5 na pět hráčů a každý hrdina má speciální využití: tank, sniper, assault, support a runner. V podstatě klasika v modu Capture The Flag. Zatím máme hotovou pouze jednu mapu ale i tato raná fáze hry dokázala porazit konkurenci a získání ceny Nejlepší Mobilní Hra na letošním Gamescomu pro nás představuje obrovskou motivaci a novou energii. Při vydání hry bude hra obsahovat 3-4 mapy v modu CTF, přičemž další mody pro casual režim jsou stále ve stádiu zvažování. Důležitým faktem bude velká propojenost s Shadowgun Legends kdy hráči hrající obě hry získají unikátní odměny i výzvy.

Pracujete okrem spomínaného projektu War Games aj na iných herných tituloch? Veľkej popularite sa tešia aj tituly Monzo, Unkilled alebo Dead Trigger. Chystáte sa v týchto značkách pokračovať aj naďalej?

Momentálně věnujeme největší část energie Shadowgun War Games a Shadowgun Legends. Nicméně díky nadměrnému úsilí týmu dedikovanému na naše starší tituly jsme minulý měsíc vydali update prvního dílu Dead Trigger a okamžitě se nám zdvojnásobily veškeré ekonomické ukazatele hry. Minulý týden jsme přinesli update mobilní hry Monzo a jen za víkend si ji stáhlo 170 tisíc hráčů. Nyní připravuje rozsáhlé updaty her Dead Trigger 2 (momentálně má přes 100 milionů stažení a jde o náš nejvíce úspěšný titul) a Unkilled. Hry pro Apple děláme už 8 let a za tu dobu jsme vychytali ovládání tak, že si každý může s přehledem pohodlně zahrát rychlou akci. A naše poslední zombie střílečka Unkilled jede na 60 FPS na iPhonech 7 a výše. Naše poslední a největší hra Shadowgun Legends jede na 60 FPS od iPhonu 8 s bez přehánění konzolovou grafikou.

Rád by som nadviazal na predošlú otázku. Čo takto nejaký čerstvo nový franchise? Figuruje vo vašich plánoch aj takáto možnosť?

Nic konkrétního se zatím nerýsuje. Na to jak jsme malé studio, máme toho na práci tolik, že i kdybychom se jednorázově rozdvojili, tak by to na novou hru nestačilo. V Legends nás toho čeká ještě velmi mnoho, rozšíření na Switch a vypiplaná e-sport pecka Shadowgun War Games, kterou chceme vydat v prvním kvartále příští rok. Opravdu je toho dost a moc rádi bychom přibrali další šikovné talenty do týmu.

Ako redaktorovi magazínu o novinkách z prostredia firmy Apple mi svedomie nedovolí neopýtať sa na jednu otázku. Do akej miery využívate pri tvorbe a vývoji technológie od Applu?

Operační systém iOS je hlavní platforma na které běží všechny naše hry a tak se logicky soustředíme na to, aby na applích zařízeních všechny fungovaly a vypadaly naprosto perfektně. A řekl bych, že se to daří. Vždy to tak bylo a není důvod to měnit. Nicméně v naší zombie střílečce používáme 3D touch technologii a v Shadowgun Legends potom vybrační systém Haptic a rendrovací systém vykreslování grafiky Metal.

Za rozhovor samozrejme ďakujeme, no na záver ešte jedna otázočka. Napadá Vás niečo, čo by ste chceli odkázať čitateľom LetemsvetemApplem?

Děkujeme za rozhovor a zdravíme všechny applisty a všem, kteří berou telefon nebo tablet jako fajn herní zařízení přejeme, aby si užili naše hry, které na applích platformách vypadají mimořádně dobře.

Madfinger

Dnes nejčtenější

.