Zavřít reklamu

Applu se v prodejích daří celý rok a to dokonce i v měsících před uvedením nových iPhonů. Cupertinská společnost sice neprodává největší množství telefonů, ale zisk z jejich prodeje je obrovský a drtí v tomto ohledu konkurenci.

Analytická společnost Counterpoint Research zveřejnila zprávu, ve které porovnává zisk z prodeje chytrých telefonů různých společností ve druhém čtvrtletí letošního roku. Apple v období od dubna do června 2018 získal podíl 62 % z celosvětových zisků. Drží tak obrovský náskok před druhým Samsungem, který si pro sebe uzmul pouze 17 % zisků. Na třetím místě je s 8 % Huawei, následuje OPPO (5 %), Vivo (4 %) a Xiaomi (3 %). Na tomto příkladu je vidět strategie Applu, který sice prodá mnohem méně kusů iPhonů než konkurence svých telefonů, ale i přesto jsou jeho tržby více než trojnásobné při porovnání se Samsungem.

Zisk z prodeje smartphonů ve druhém čtvrtletí znázorněný graficky:

Pokud jsou statistické údaje Counterpointu přesné, Apple získal díky prodejům iPhonů ve druhém čtvrtletí neskutečných 6 miliard dolarů. Další část průzkumu se zaměřuje na prémiové modely smartphonů, jedná se o telefony s cenovkou 800 dolarů a více. I v této kategorii Apple dominuje, jelikož zde cupertinská společnost zabrala dokonce 88 % zisků. U telefonů s cenou 600 – 800 dolarů získal Apple 44 % a Samsung 41 %. Nejvyrovnanější je situace na trhu telefonů s cenovkou v rozmezí 400 – 600 dolarů. Apple z celkových tržeb získal 22 %, stejně jako OPPO. Následuje Samsung s 16 % a Huawei se 14 %.

Podle tohoto průzkumu je zřejmé, že v ziskovosti z prodejů chytrých telefonů se Applu nikdo nevyrovná. Nejvíce je to znát u prémiových modelů, kde Apple získává téměř 90 % ze všech zisků. A i ve své nejslabší kategorii levných telefonů se dělí o první místo se společností OPPO.

apple-logo-apple-store-fb

Dnes nejčtenější

.