Zavřít reklamu

Na mole hotelu Werzer’s Resort sledujete klidnou hladinu jezera Wörthersee a dojídáte poslední sousta toho nejlepšího schnitzlu, který jste kdy měli. Za pár minut se chystáte nasednout do své zbrusu nové M4 Competition a vydat se směrem k přístavu Portopicolo Sistiana v Itálii, kde na vás již čeká připravený hotelový pokoj s výhledem na jachtu. V tom si však uvědomíte, že auto stojí celou dobu před hotelem a vzhledem k tomu, že je ve stínu přes třicet stupňů, nečeká vás po otevření dveří nic příjemného. Naštěstí jediné, co musíte udělat pro to aby idylku dnešního dne nic nenarušilo je sáhnout do kapsy pro iPhone, na kterém pomocí aplikace BMW Connected zapnete na dálku klimatizaci, aby byl vůz připraven na pohodovou jízdu ještě předtím, než vůbec otevřete kabinu.

Už jen kvůli tomuto okamžiku by stálo za to si BMW Connected pořídit, aplikace toho však umí mnohem víc a myslím si že nejednoho majitele novějšího vozu zaujme, co vše může pomocí iPhonu ovládat. BMW connected navíc k novým vozům dostanete zpravidla zdarma, pokud máte starší model, pak si můžete službu dokoupit. Podmínkou abyste mohli vůz skutečně ovládat je aktivace BMW Connected a dokoupení služby BMW Remote Services. Díky ní máte možnost ovládat své vozidlo na dálku a využívat další služby, které vám umožní komunikaci mezi telefonem a vozem. Samozřejmě můžete dokoupit i další služby, které umí používání iDrive nebo propojení s vašim iPhonem ještě více zpříjemnit. Jednou z těchto služeb je například Connected+, což je v podstatě rozšíření pro standardní Connected. My se dnes však budeme bavit čistě o BMW Connected a BMW Remote Services jako takových a další služby zmíníme jen okrajově.

Jakmile aktivujete službu ve svém voze a iPhonu, stačí spustit aplikaci BMW Connected a máte možnost se okamžitě dozvědět o svém voze vše potřebné. Aplikace je rozdělena na pět základních karet a hned na první pod položkou Vůz nalezneme to nejzajímavější. Samotná karta je rozdělena na funkce Remote (aktivní pouze při dokoupení balíčku BMW Remote Services) a Info. Pomocí Remote máte možnost vůz odemknout/zamknout, rozsvítit světla, zatroubit, určit jeho přesnou polohu, ventilovat jej nebo naopak zvýšit teplotu, pokud máte nezávislé topení a taktéž můžete nastavit časovač klimatizace, respektive topení. Všechny funkce fungují tak, že se po jejich aktivaci příkaz odešle na server BMW a následně přímo do vozidla. Právě díky komunikaci, která neprobíhá napřímo se u prvního příkazu snadno stane, že trvá řádově i desítky vteřin, následně však již všechny ostatní příkazy dokud nevypnete aplikací fungují téměř bez zpoždění.

V rámci sekce Info se dozvíte, zda je váš vůz zamknutý, zda máte zavřená okna, kapotu motoru nebo zavazadlový prostor. Zjistíte, zda nedošlo k poklesu tlaku v pneumatikách a zda váš motorový olej nepotřebuje vyměnit. Zjistíte také kdy vás čeká příští návštěva servisu a případně také výměny spotřebních materiálů. Dále zde máte možnost zjistit jaké funkce máte v rámci aplikace povolené a můžete je případně deaktivovat nebo naopak aktivovat. Dozvíte se také stav paliva a dojezd, který vám umožňuje a také celkový počet kilometrů, které má vůz již za sebou.

Další položkou v menu jsou takzvané Cíle, což je mapa z Google Maps, na které vidíte přesnou polohu sebe a svého vozu. Máte možnost přepínat zobrazení mapy včetně satelitního zobrazení, díky kterému máte možnost například i najít svůj vůz v rámci parkoviště. Můžete také zobrazit okruh, který vám ukáže kam s aktuálním stavem paliva dojedete. Zajímavou možností je najít na mapě pomocí vyhledávání cíl cesty a ten následně včetně trasy odeslat do vozu, kde se přidá do navigace. Pokud předem víte kam se chystáte, je to rozhodně lepší možnost než cíle vyhledávat pomocí iDrive.

drift

Následující dvě položky stačí shrnout do jednoho odstavce a jsou to takzvané aktivity, kde vidíte informace o předchozích jízdách včetně spotřeby paliva, délky jízdy a dalších informací. Další položka poté představuje Centrum a najdete vn í informace jako je zpravodajství BMW, příručku k vašemu vozu, pokud máte nainstalovanou aplikaci Drive’s guide, informace o možnosti využívat aplikaci pomocí Apple Watch a v neposlední řadě pak také seznam aplikací, které podporuje BMW Connected a můžete je sdílet se svým vozem. Poslední možností v menu je pak nastavení, a to jak vašeho profilu, vozidla, tak i aplikace samotné.

Mimochodem pokud zrovna sedíte u 30″ displeje a nechcete si se svým vozem hrát přímo z iPhonu, můžete se k němu jednoduše přihlásit také pomocí webového rozhraní, díky čemuž máte možnost služby ovládat ze všech zařízení na světě, která mají webový prohlížeč. Celá aplikace je pak chráněna buď heslem nebo touch ID, dle vaší volby. Nemusíte tedy využívat pouze aplikaci na smartphonu, ale také webové rozhraní nebo Apple Watch.

BMW Connected

Rád bych o aplikaci psal další řádky, ale bohužel musím konstatovat, že to co je psáno výše je tkaé vše, co aplikace a služba Connected umí. Další věci jako sdílení polohy a času dojezdu a tak dále se již týkají více samotného iDrive a vozidla než aplikace. Aplikace dnes nabízí ke svým vozům již mnoho značek. BMW Connected je dle mého názoru tak někde na půl cesty s tím co umí a upřímně řečeno, pokud nechcete funkce Remote, pak je samotný BMW Connected poměrně osekaný a dozvíte se v něm pouze základní informace o své voze. Naštěstí je zde také BMW Laptimer o kterém jsme si již řekli v jednom z minulých článků a také BMW Drive Analyser, ke kterému se jistě někdy dostaneme.

Samotné aplikaci v podstatě není co vytknout, funguje stabilně, informace jsou přesné a neměl jsem s ní žádný problém. Snad jen těch funkcí by tu mohlo být o něco víc. Na druhou stranu v nových vozech máte Connected zdarma, dokoupíte si za sto Euro Remote funkce a jen za to vychlazení vozidla předtím než k němu přijdete, vám investovaná částka bude stát. Jedná se totiž o neskutečné pohodlí, které skutečně během parného léta umí zpříjemnit život. Vzhledem k tomu, že používám tři vozidla, často se mi stává, že i když zrovna nejsem na dovolené, jsem stovky kilometrů daleko od své emčtyřky a rád se občas podívám, zda je vůz na svém místě a vše co má být je zamknuté. Pokud jste tedy již investovali pár set tisíc nebo milionů do svého vozu, pak věřím, že investice do BMW Connected nebo Remote není nic, co byste nedokázali překousnout a jistě vás minimálně kontrola vozidla a možnost vychlazení potěší.

BMW Connected

Dnes nejčtenější

.