Zavřít reklamu

Vývoj legendární první generace iPhonu nebyl žádný med, protože společnost chtěla přijít s něčím úplně novým, co naprosto změní pohled na používání mobilního telefonu, což se povedlo. První iPhone a jeho software ale samozřejmě obsahoval i prvky, které se tak úplně nepovedly či v nich naopak zcela chyběly. Občas se stane, že o vývoji telefonu či některých softwarových prvků pro něj promluví inženýři, kteří tehdy na vůbec prvním iPhonu spolupracovali. Technologickému webu fastcompany.com se podařilo udělat rozhovor s bývalým vedoucím designérem iOS Imranem Chaudrim, který nastoupil do společnosti Apple v roce 1995. Byl zde součástí šestičlenného týmu, který pracoval na vývoji iPhonu. Za dobu, po kterou byl v Applu, pracoval na rozhraní Apple Watch, iPodu, iPadu, Apple TV a samozřejmě iPhonu. Apple opustil v roce 2017. Právě Imaran se dá považovat za otce funkce Nerušit, kterou pro systém iOS navrhl. Důvod? Vcelku jednoduchý.

„S několika dalšími lidmi jsem byl pro skutečnost, aby nad iPhonem byla nějaká úroveň kontroly. V marketingovém oddělení to ale brali jako omezení funkčnosti a řekli nám, že zařízení s omezením by nebylo přelomové. Jakožto člověk, který byl jeden z hlavních při vývoji prvního iPhonu jsem věděl, že musí nastat nějaké problémy. Tím problémem byly neustálé notifikace,“  vzpomíná Imaran. Se svým návrhem zašel i za Stevem Jobsem, který mu dal za pravdu a uznal, že neustálé notifikace můžou být po chvíli skutečně otravné. Samotný Steve ale s žádným konkrétním řešením nepřišel.

Takto se funkce nastavuje:

„Když se začaly vyrábět první prototypy, měli jsme velké štěstí a pár si jich mohli odnést na testování domů. Díky používání a bydlením s iPhonem jsem měl najednou přátele po celém světě. Ovšem neustále mě rušily notifikace a blikající displej. Tehdy jsem si uvědomil, že musíme vymyslet řešení, které bude fungovat jako jakási vrátnice. Velmi brzy jsem pak navrhl to, co se stalo funkcí Nerušit – čili něco, díky čemuž jsme se mohli odstřihnout od světa a pustit do něj jen určité lidi. Lidé, kteří iOS pochopí, jej mohou používat opravdu dobře. Ale lidé, kteří si ani nezmění tapetu nebo vyzvánění, jsou těmi, kteří nad svým zařízením kontrolu většinou nemají,“ myslí si i po letech otec funkce Nerušit. Záhy dodal, že užitečnost funkce Nerušit po nějakém čase v Applu skutečně potvrdili a postupem času ji implementovali do systému.

Tahle funkce byla v minulosti několikrát upravována. Spolu s operačním systémem iOS 11 dorazila funkce Při řízení nerušit, kterou dle statistik řidiči používají a snižuje se tak riziko dopravních nehod. Dalšího rozšíření se funkce Nerušit dočká již za pár týdnů s příchodem iOS 12.

DND-fb

Dnes nejčtenější

.