Zavřít reklamu

Závislost na mobilním telefonu je čím dál více diskutované téma a dotýká se obrovského množství rodičů a jejich dětí. Ti jsou s telefonem v ruce přilepení k obrazovce mnoho hodin každý den. Tuto situaci by mohla změnit funkce Screen Time. Té se dočkáme s příchodem iOS 12, ale vyzkoušet si ji můžete už i vy v betaverzi.

Tato novinka vám přehledně prozradí, jaké aplikace používáte nejčastěji. Také kolikrát jste telefon měli za den v ruce a můžete si nastavit časový limit pro jednotlivé aplikace. Chvíli před jeho vypršením se zobrazí upozornění a jakmile čas uplyne, aplikace se překryje zprávou, že jste již vyčerpali stanovený limit. Samozřejmě stačí kliknout a aplikaci dále používat, ale mnoha uživatelům tento prvek stačí, aby „návykové aplikace“ používali méně.

Reportér New York Times Brian Chen se rozhodl vyzkoušet tuto funkci na 14leté Sophii. Ta byla ideálním kandidátem, protože přesně zapadá do skupiny lidí, kteří celý den nedají telefon z ruky. Byl jí tedy zapůjčen iPhone X, na kterém bylo nastaveno omezení jejích oblíbených aplikací. A už v prvním týdnu se podařilo omezit její používání Snapchatu, i když poté, co ji telefon aplikaci uzamkl, byla prý velmi rozčílená. Během druhého týdne opět v prvních dnech svůj limit vyčerpala. Poté si však uvědomila, že raději pouze odemkla telefon a dívala se na displej s ikonami, protože se bála, že používáním opět dosáhne limitu a nebude moci Snapchat zapnout.

Takto vypadá funkce Screen Time (Čas u obrazovky):

To samozřejmě přišlo divné i jí samotné, takže se snažila telefon méně brát do ruky. A výsledek byl nakonec celkem úspěšný. Její průměrná doba používání iPhonu se z původních více než 6 hodin za den v prvním týdnu snížila na polovinu už během třetího týdne. To vedlo k zamyšlení i Chena a bral výsledek Sophie jako výzvu, kterou se snažil překonat. Ta navíc požádala i o zpřísnění limitů pro další dny.

Z toho můžeme soudit, že pro někoho může znamenat Screen Time opravdu pomoc ve snaze snížit svou závislost na telefonu. Budete tuto funkci také používat a pokusíte se omezit svůj čas na Facebooku, Instagramu nebo některých dalších aplikacích?

čas u obrazovky iphone

Dnes nejčtenější

.