Zavřít reklamu

Apple už za pár dní představí nové modely iPhonů, jejichž čipy A12 budou nejspíše vyráběny 7nm technologií. Tím si zajistí vedoucí pozici na poli smartphonů, která by mohla pokračovat i příští rok. Až poté jej totiž budou schopni ostatní konkurenti dohnat se svými 7nm procesory.

Zdroje jednoho z dodavatelů totiž tvrdí, že většina výrobců telefonů ještě nějakou dobu bude používat čipy vyráběné 10nm technologií či vyšší. Dokonce až čtyři hlavní výrobci čipů pro Android telefony mají v tuto chvíli zpoždění či úplně pozastavené plány na výrobu jejich vlastních 7nm čipů. Hlavním důvodem by měly být obrovské nároky na investice do výrobních strojů a proto se většina z nich zatím drží 14 či 12nm technologie.

Apple se zřejmě znovu stane lídrem v určité oblasti výroby smartphonů s příchodem 7nm čipu.

Konkrétně by se mělo jednat i o Qualcomm a MediaTek, kteří v tuto chvíli odložili spuštění výroby vlastních 7nm čipů až na rok 2019. Původní plán zněl začít s produkcí ještě letos. Z toho tedy nejvíce těží primární dodavatel čipů pro Apple, společnost TSMC, která je schopna tyto procesory již vyrábět. Samsung také oznámil plány na vývoj vlastního 7nm čipu, aby se opět dostal do hry coby dodavatel Applu. Avšak už při výrobě 10nm čipů vyšel jako vítěz TSMC a je výhradním dodavatelem Applu už od iPhonu 7.

Právě nové 7nm čipy by měly stát za spekulovaným zrychlením nových modelů o 20 – 30 % oproti současnému iPhonu X. Jestli to tak skutečně bude se dozvíme už příští týden.

a12

Dnes nejčtenější

.