Zavřít reklamu

Či už sa radíte do kategórie občasných hráčov alebo do skupiny zanietených fanúšikov hrania rôznych herných titulov, určtite ste sa stretli minimálne raz s pojmom mikrotransakcie. Táto skutočnosť nie je žiadnou novinkou, no jej rozmach v posledných mesiacoch/rokoch je priam extrémne alarmujúci. Hráči z času na čas uvítajú možnosť zakúpiť si určité herné prvky v podobe kustomizačných vylepšení za pár drobných, no dnes sa stretávame s mikrotransakciami v oveľa väčšom meradle. Bonusový obsah je mnohokrát prehnane drahý a vyskakujúce okienka so „špeciálnymi ponukami“ nám nedajú pokoj ani na 5 minút. Tento fakt sledujeme naprieč všetkými dostupnými platformami, no najväčší úder schytali práve mobilné telefóny.

Výborným príkladom pre túto neblahú skutočnosť je známy titul Marvel Strike Force. Perfektná ťahová akčná stratégia zaujme nie len komplexným gameplayom a mnohými hernými možnosťami, ale aj sympatickým spracovaním a stálym prísunom nových výziev, udalostí alebo raidov. Odvrátená stránka tohoto famózneho titulu sa však točí práve okolo mikrotransakcií, ktoré robia z orientácie na hernej obrazovke doslova peklo. Titul figuruje v App Store už niekoľko mesiacov a priznám sa, že som s ním od samého začiatku nemal ten najmenší problém. Akcie a ponúkaný obsah v podobe hernej meny, dodatkových shardov na zisk rôznych postáv alebo rôzne balíčky boli ukryté v položke Offers, takže k nej mal prístup každý, kto sa rozhodol zaobstarať si niečo z ponuky bez nátlaku. Posledné expanzie a updaty však priniesli do hry veľké množstvo komplikácií, ktoré dokážu zlomiť nervy aj toho najtrpezlivejšieho hráča.

Mikrotransakcie sa stali štandarom moderného gamingu. Je však nutné túto skutočnosť donekonečna nafukovať? 

Na hernej obrazovke sa namiesto známeho herného menu neustále zobrazujú limitované a časovo obmedzené ponuky, ktoré sú dostupné za horibilné finančné čiastky. Tento problém by šlo anulovať jednoduchou ignoráciou, no v prípade, že sa vám tá istá ponuka zobrazuje aj 10x denne je toto tvrdenie celkom bezpredmetné. Osobne nevidím dôvod, aby si niekto kupoval balíček herného obsahu za desiatky eur, keď si jednotlivé herné doplnky môže jednoducho odomknúť hraním. To však ale poukazuje na modernú dobu v znamení Pay to Win, v ktorej si hráči radšej za úspech zaplatia, akoby si ho mali vyslúžiť svojimi schopnosťami. Priekopníkom v tejto doméne je samozrejme Electronic Arts, ktoré sa ale zaviazalo, že v budúcnosti obmedzí obsah v podobe mikrotransakcií a loot boxov. Svetielko nádeje pre videoherný priemysel vykresal CD Projekt RED, ktorý sa zaviazal, že sa k tomuto kroku nikdy neuchýli.

Sympatickým príkladom, ako neškodne zarábať rozprávkové sumy na mikrotransakciách predstavuje Epic Games so svojim neprestajne populárnym titulom Fortnite. V hre sa síce stretnete s tonami ponúkaného obsahu, ktorý je dostupný za finančný poplatok, no v konečnom dôsledku nezvýhodňuje nikoho. Jedná sa iba o kozmetické prvky, ktoré síce pôsobia pekne na oko, no zápas za vás nevyhrajú. Všetko je iba na samotnom hráčovi a z tohoto kroku by sa mali poučiť aj ostatné herné štúdiá. V tejto tematike sa však ukazuje stúpanie negatívneho trendu, čo naznačuje prehnanú formu mikrotransakcií aj do nasledujúceho obdobia. Práve vďaka tejto skutočnosti sa stovky, ba až tisíce hráčov lúčia so svojimi obľúbenými titulmi a bojkotujú herné štúdiá. Jedná sa o radikálny krok, ktorý je v malom množstve nepodstatný, no v prípade extrémneho odlivu fanúšikom sa bude musieť táto situácia zmeniť. Uvidíme, ako ďaleko až musí zájsť nespokojnosť fanúšikov, aby sa kompetentní chytili kormidla a otočili systém mikrotransakcií tým správnym smerom.

Marvel

Dnes nejčtenější

.