Zavřít reklamu

Zemetrasenia predstavujú obrovský nešvár aj v dnešnej dobe plnej technológií, ktoré dokážu zaznamenať a dopredu varovať pred príadnými otrasmi. Epicentrum, veľkosť a silu zemetrasenia je možné odhadnúť už dávno, no čo predstavuje aj dnes reálny problém, sú následné otrasy. Tie síce nemajú takú silu ako samotné zemetrasenie, no sú veľmi nepredvídateľné a často spôsobujú dokonca viac škôd ako samotné zemetrasenia. Vedci sú schopný odhaliť takmer všetky atribúty, ktorými následné otrasy disponujú, až na ich prenú lokalitu. Pri riešení tohoto problému podáva pomocnú ruku spoločnosť Google, ktorá v kooperácii s Harvardskou Univerzitou vyvíja umelú inteligenciu na odhadovanie lokalít spojených s následnými otrasmi.

Podľa vedeckého magazínu Nature, v ktorom bola táto metóda publikovaná, sa jedná o výskum použitím strojového učenia, ktoré dokáže odhaliť miesta otrasov oveľa presnejšie, ako zaužívané modely. Vedci tento fenomén testovali na neurálnej sieti porovnaním viac ako 131 000 udalostí, ktoré zahŕňali zemetrasenia s následnými otrasmi. V porovnaní s existujúcim Coulombovým modelom, ktorý sa pri podobných udalostiach využíva v praxi bola umelá inteligencia výrazne lepšia. Pri porovnávaní na mierke od 0 do 1, pričom 1 predstavuje perfektný a bezchybný odhad, dosiahol Coulumbov model 0,583 a umelá inteligencia až 0,849. Podľa vedúcich výskumu je tento výsledok viac než potešujúci a veria, že metóda sa časom uchytí v reálnej praxi.

„Pokiaľ ide o zemetrasenie, je nutné poznať tri základné informácie. Kedy sa zemetrasenie objaví, aký rozsah bude mať a na akom mieste bude prebiehať. Ťažnými údajmi našej práce sú informácie o veľkosti a časovom rozsahu jednotlivých zemetrasení. Našou úlohou bolo popasovať sa s treťou neznámou v podobe lokality,“ hovorí profesor Brendan Meade z Harvardu, ktorý sa podieľal na výskume a následnej publikácii. Výborný výsledok umelej inteligencie zabezpečuje odhaľovanie prepojeností v seizmologických grafoch. Vzhľadom na rôznorodosť reliéfu, energetických vĺn a rôznych iných premenných je pre zaužívanú technológiu pomerne ťažké určiť danú predikciu. S umelou inteligenciou sa však šance podstatne zvyšujú, za čo môžu nie len šikovné hlavy z Harvardu ale aj spoločnosť Google, ktorá významne dopomohla pri výskume.

Google

Dnes nejčtenější

.