Zavřít reklamu

Na procesory od tchajwanského výrobce TSMC naplno spoléhá Apple již od roku 2016. Právě v tomto roce na něj totiž vsadil jakožto na výhradního dodavatele čipsetu A10 Fusion pro iPhony 7 a 7 Plus, což se posléze ukázalo jako trefa do černého. O rok později proto Apple TSMC svěřil výrobu čipsetu A11 Bionic pro iPhony 8, 8 Plus a X a letos od něj odebírá čipy A12 pro iPhony nadcházející. Ty se sice světu ještě ani neukázaly a tudíž nevíme, jak velký mezigenerační pokrok čipsety od TSMC urazily, už nyní se ale začíná šuškat o tom, že se Apple odhodlá svěřit výrobu procesorů tchajwancům i v příštím roce. 

Se zprávami o tom, že se stane TSMC výhradním dodavatelem procesorů A13 pro iPhony pro rok 2019, se vytasili průmysloví analytici oslovení portálem EE Times, kteří jsou podle všeho obeznámeni s budoucími plány Applu i jeho dodavatele. Čipsety z dílny TSMC by si totiž měly i nadále držet velmi vysokou úroveň co se kvality týče, takže na ně Apple nebude mít důvod zanevřít. Tím spíš, když se tchajwanci neustále snaží inovovat své výrobní procesy, díky čemuž jsou schopni vyrábět čím dál kvalitnější čipsety. Zatímco A10 Fusion byl vyráběn 16nm metodou, A11 Bionic už TSMC zvládlo 10nm metodou a letošní A12 by měl být údajně vyroben 7nm metodou, díky čemuž by měl být opět o něco úspornější a především výkonnější, což samozřejmě Apple vyžaduje. 

I v letošních iPhonech nalezneme procesory od TSMC:

Zpráva o výhradním dodavatelství čipsetů společností TSMC určitě nepotěší jihokorejský Samsung, který byl řadu let též výhradním dodavatelem čipsetů pro iPhony. O svou pozici ale přišel po přetahování s TSMC právě v roce 2016. Rok předtím se ale ještě stihl podílet na výrobě čipů A9 vsazených do iPhonů 6s či SE.

iPhone X A11 Bionic FB

Dnes nejčtenější

.