Zavřít reklamu

Za několik týdnů by měla vyjít kniha „Small Fry“ Lisy Brennan-Jobs, prvorozené dcery spoluzakladatele Applu Steva Jobse. Brennan-Jobs se ve svém díle zaměřila především na svůj nepříliš jednoduchý vztah s otcem. V rámci propagace knihy poskytla Lisa rozhovor, v němž obsah své publikace přiblížila veřejnosti.

Není těžké uhodnout, že většina vzpomínek, o které se Lisa ve své knize podělila, souvisí s emočním chladem jejího otce. Zároveň ale trvá na tom, že kniha nemá na Jobse vrhat špatné světlo, a že ji chtěla pojmout spíše jako rodinný portrét. Na knize „Small Fry“ začala Lisa Brennan-Jobs pracovat v roce 2011, nedlouho poté, co její otec zemřel.

Kniha nevypráví výhradně jen o Jobsovi, ale i o Lisině matce, Chrisann Brennan. Ta je zde vyobrazena jako volnomyšlenkářka, která plně podporovala kreativitu své dcery. Lisa svou matku popisuje také jako impulsivní, horkokrevnou osobu. Chrisann Brennan již knihu četla a přiznává, že to pro ni nebylo lehké.

Lisa v knize mimo jiné popisuje, jak problematicky Jobs zacházel s penězi. „Občas se prostě na poslední chvíli rozhodl, že něco nezaplatí,“ píše, a dodává, že byl schopný odejít z restaurace bez zaplacení účtu. Když Lisina matka objevila dům podle jejích představ a požádala Jobse, aby ho jí a Lise koupil, Steve souhlasil, že je opravdu hezký, ale koupil ho pro sebe a nastěhoval se do něj i se svou ženou Lauren.

V knize jsou ale také zmíněny šťastné chvilky, v nichž hlavní roli hrála Jobsova spontaneita a netradiční smýšlení. Když Lisa odletěla na školní výlet do Japonska, Jobs se zde neohlášeně objevil a celý den se jí věnoval. „Bála jsem se ho, ale zároveň jsem cítila rozechvělou, elektrizující lásku,“ přiznává Lisa, a dodává, že by si přála, aby se scéna, popisující společnou jízdu na kolečkových bruslích, stala stejně virální, jako ta, v níž jí Jobs oznamuje, že po něm nic nezdědí. Lisa přiznává, že se jí její otec v samém závěru svého života za všechno omluvil – za to, že s ní netrávil dostatek času, že zapomínal na její narozeniny i na to, že jí častokrát nezavolal zpátky. Jobs jí kdysi řekl, že se k ní nechoval dobře, protože ho nepozvala na svou imatrikulaci na Harvardu, později ale přiznal, že jí dluží omluvu.

Dnes nejčtenější

.