Zavřít reklamu

Apple se ve světě snaží prezentovat jako zákaznicky přívětivá společnost, která se snaží vyjít vstříc všem jejich potřebám a to i v případě, že mohou být lehce nestandardní třeba kvůli jejich postižení. Právě postiženým uživatelům se pak Apple snaží různými softwarovými vychytávkami jejich životy usnadnit a ukázat tak mimo jiné to, že jeho produkty jsou skutečně pro každého. Co když to ale tak úplně není?

O víkendu se na americký okresní soud v New Yorku obrátila nevidomá žena Himelda Mendézová, která Apple obvinila de facto z diskriminace, jelikož není jeho web podle ní pro zrakově postižené vůbec přívětivý. Jeho obsah totiž prý není kódován tak, aby jej mohly bez problému číst softwary pro hlasité čtení, které právě zrakově postižení k procházení webu využívají. 

Žena, která se rozhodla bojovat jak za práva svoje, tak i za práva ostatních takto postižených lidí, tvrdí, že na začátku srpna navštívila webové stránky Applu, přičemž na něm údajně nebyla schopná kvůli špatnému kódování dělat ani ty nejzákladnější věci jako je prohlížení či zakoupení jednotlivých produktů. Umožněno jí nebylo ani procházení služeb, které jsou dostupné v Apple Storech v New Yorku či podobné věci. Z toho tak žena usoudila, že web Apple.com není navržen v souladu s nejaktuálnějšími pokyny pro usnadní přístupu k obsahu webu a jsou tím pádem v rozporu se zákonem o zdravotně postižených, který vstoupil v platnost již v roce 1990. 

Mrkněte, jak se design webu Applu měnil postupem času:

Krom kritiky popisuje žena ve své žalobě i přesný postup toho, co je potřeba na webu Applu zlepšit a opravit, aby přesně vyhovoval veškerým normám. Kdyby se Apple těmito radami řídil, mohli by podle ní zrakově postižení lidé procházet web stejně kvalitně, jako mohou lidé bez zrakového postižení. 

Žalobkyně si dala za cíl hned dvě věci. Tou první je donutit Apple k opravení webu, díky čemuž by se měl stát daleko přívětivějším pro daleko větší množství osob. S tím by mu měl pomoci především kvalifikovaný pracovník znalý všech směrnic, kterého by si měla společnost podle ženy najmout a na vytváření webu s ním úzce spolupracovat. Krom toho by se pak žena ráda dočkala i kompenzace škod, které jí vznikly. Co vše však do těchto škod počítá v tuto chvíli jasné zcela není. 

Apple se zatím k celé zápletce ještě nevyjádřil, nicméně to nejspíš brzy udělá. Právě na přístupnosti všech svých produktů a služeb si totiž, jak už jsem psal výše, velmi zakládá a takovéto nařčení jej chladným určitě nenechá. Snad se mu tedy podaří toto obvinění vyvrátit a jen potvrdí to, co ve světě tak často hlásá. 

apple-website-iphone-x-ipad

Dnes nejčtenější

.