Zavřít reklamu

Spoločnosť Tesla sa aj napriek svojej horlivej iniciatíve v produkcii elektromobilov, alternatívnych zdrojov energie a iých možností stále nedokázala prebojovať do ziskovej situácie. Otec firmy Elon Musk, však má riešenie ako zjednodušiť operovanie firmy a zabezpečiť pre ňu lepšiu budúcnosť. Podľa posledných vyjadrení na jeho oficiálnom Twitteri premýšľa o prebraní firmy do súkromného vlastníctva. Obrovský technologický kolos si bude vyžadovať mnoho zdrojov a financií na prevádzku, no túto otázku má Elon zodpovedanú.

Jeho plánom je stiahnuť Teslu z akciového trhu, čím by sa podľa jeho slov zlepšila efektivita produkcie a v prom rade kontrola nad operáciami spoločnosti. Ak by sa tak stalo, jeho podiel vo firme by sa nezmenil, rovnaké pravidlo by platilo aj pre zamestnancov, medzi ktorými sa nájde množstvo akcionárov Tesly. Tento krok by výrazne dopomohol v plnení dlhodobejších plánov a taktiež k jednoduchšiemu chodu spoločnosti. „Uvažujem nad skúpením Tesly do osobného vlastníctva, v cene 420 dolárov za akciu. Finančné prostriedky sú zabezpečené,“ píše Elon vo svojom nedávnom tweete.

Známy vizionár sa netají svojimi kontroverznými, niekedy až šialenými víziami. Tento krok by však podľa neho mal stáť za to.

Elon potvrdzuje, že keby došlo k realizácii tohoto kroku, financie budú stopercentne zabezpečené. Nejedná sa pritom o malú sumu, nakoľko počet akcií, ktoré by musel skúpiť sa pohybuje okolo čísla 170 miliónov. To nám v súmare ukazuje na cenu 71 miliárd dolárov, ktoré by musel Elon Musk zabezpečiť na prevedenie Tesly do svojho vlastníctva. Dúfa, že sa mu podarí vybudovať štruktúru podobnú firme SpaceX, ktorá vo väčšine prípadov funguje na rovnakej báze. Ako správneho šéfa ho však trápi aj tlak, ktorý je na spoločnosť vyvíjaný každé finančné obdobie. Skúpením zamestnaneckých akcií by rád odbremenil svojich zverencov a vybalancoval neustále výkyvy akcií spoločnosti. Okrem predania akcií za spomínaných 420$ majú zamestnanci možnosť, si akcie ponechať a stať sa súkromnými akcionármi.

V tejto kauze môžeme vidieť, aký rozruch môže spôsobiť jediný príspevok na sociálnej sieti. Po zverejnení Muskovho tweetu stúpla hodnota akcií takmer okamžite o 5%. Po nejakom čase sa hodnota zvyšovala a nakoniec sa ustálila na 11%. To všetko aj napriek tomu, že Elon sa zatiaľ s touto myšlienkou stále iba pohráva. Jeho konečné rozhodnutie by malo padnúť v najbližšom období. V budúcnosti však nevylučuje potenciálny návrat na trh.

Tesla

Dnes nejčtenější

.