Zavřít reklamu

Být zaměstnancem Applu, Googlu, Facebooku a jim podobných je snem snad každého milovníka technologií. Navíc když jsou platy v tomto odvětví, zejména u těchto gigantů, v průměru opravdu vysoké, je tu další důvod, proč o podobné zaměstnání usilovat. Nicméně ani jako zaměstnanec Applu v jejich týmu pro vývoj, kteří dostávají jeden z nejvyšších nástupních platů v tomto průmyslu, si nevyděláváte dostatečnou sumu na to, abyste si mohli pořídit dům. Alespoň tedy v San Francisco Bay Area, tvrdí nejnovější průzkum.

Zapojilo se do něho mnoho zaměstnanců a projektových manažerů pracujících pro společnosti v Silicon Valley. Nejčastěji šlo o zaměstnance Applu, Googlu, Facebooku, ale také eBay, Cisco a Intuit. Ti odpovídali anonymně skrze aplikaci Blind na jednoduché otázky „ano X ne“. Na otázku, zda si mohou dovolit koupit dům v Bay Area odpovědělo zhruba 2.300 uživatelů. V 63% byla odpověď ne, zejména kvůli vysokým cenám nemovitostí v této oblasti.  A to navzdory ročním platům, který je často v řádu šestimístných cifer (100.000$ je přes 2.000.000 Kč).

Průměrná cena nemovitosti v okolí Silicon Valley je totiž neuvěřitelný 1 milion dolarů. Nejlevnější dům pořídíte v Alameda County za průměrně 947 tisíc dolarů, nejdráže vás vyjde bydlení v samotném San Franciscu, zde je průměr 1,36 milionu. Je tedy pochopitelné, že i s průměrným platem v Applu není pořízení vlastní nemovitosti nic snadného.

V okolí Silicon Valley si jen tak dům nepořídíte.

Avšak pokud nebudeme brát v potaz výše zmíněné ceny domů, je zřejmé, že se zaměstnanci Applu opravdu nemají špatně. Nejvíce (186.000$) si vydělá softwarový inženýr – manažer, následuje se 164.000$ softwarový inženýr – senior a průmyslový inženýr – manažer se 163.000$. Zaměstnanci placení podle hodinové sazby mají určené sazby od 14.07$ (necelých 300 Kč) až po 90$ za hodinu (necelých 1.900 Kč). Na spodní hranici se tedy zaměstnanci dostanou při osmihodinové pracovní době na necelých 50.000 Kč měsíčně.

dům silicon valley

Dnes nejčtenější

.