Zavřít reklamu

Face ID se většině uživatelů zamlouvá a tvrdí, že by zpátky na Touch ID přejít rozhodně nechtěli. Naopak, uvítali by jej i na dalších zařízeních, což se jim v budoucnu možná splní. Kromě toho, že se předpokládá využití této technologie i u nových iPadů, které budou představeny tento podzim, by se Face ID mohlo podívat také na MacBooky. Alespoň to naznačuje jeden z patentů Applu.

První patentová přihláška, ve které se mluví o rozpoznání vaší tváře Macem, je dokonce starší, než představení iPhonu X s technologií Face ID. Popisuje způsob, jakým by vás počítač rozeznal a automaticky přihlásil, dokonce pokud by byl v režimu spánku. V něm by se kamera notebooku pokusila rozeznat tvář osoby sedící před ní, pokud by se jednalo o správného uživatele, ze spánku by se Mac probudil už přihlášený. V opačném případě by osobu ignoroval a zůstal v režimu spánku.

Dnešní nová patentová přihláška už takto podrobně technologii nepopisuje. V jednom z jejích bodů je pouze uvedeno, že počítač může použít k rozpoznání obličeje algoritmus. Zbytek přihlášky se zaobírá především používání gest pro ovládání Macu. Zde Apple pracuje s technologií společnosti PrimeSense, která v minulosti vyvinula senzor Kinect pro Xbox a kterou Apple v roce 2013 koupil.

Obrovské množství patentových přihlášek k Applu už zkrátka patří:

„Hloubkové mapy mohou být zpracovány tak, aby rozdělovaly a identifikovaly objekty v prostoru. Identifikace „humanoidích forem“ (tedy 3D objektů, jejichž struktura se podobá člověku) v prostoru a jejich pohyb může být využit k ovládání počítače“ uvádí popisek přihlášky, který je sice trochu krkolomný, ale jeho záměr je jasný. Počítač by mohl rozpoznávat nejen hlavu, ale také tělo a ruce a my bychom svými pohyby ovládali Mac. To zní jako ukázku z mnoha sci-fi filmů, že? Ale kdo ví, třeba se toho za pár let opravdu dočkáme.

apple-face-id-fb

Dnes nejčtenější

.