Zavřít reklamu

Agentura Reuters přišla se zprávou, podle které je Apple povinen zaplatit vysokou částku za porušení dvou patentů. Ty patří kanadské společnosti WiLan, která jako náhradu škody obdrží přes 145 milionů dolarů. WiLan se zabývá duševním vlastnictvím a sama sebe popisuje jako jednu z nejúspěšnějších patentových společností na světě. Konkrétní patenty, které Apple porušil, se týkají bezdrátových technologií v iPhonu.

Jeden patent se týká řízení šířky pásma v bezdrátové síti, zatímco druhý se zabývá adaptivním řízením přístupu k volaní skrze bezdrátové komunikační systémy. Rozhodnutí o jejich porušení vydal kalifornský federální soud a Apple se k situaci zatím nijak nevyjádřil.

Zajímavé je, že toto není poprvé, co proti sobě Apple a WiLan stanuly před soudem. Stalo se tak už v říjnu roku 2013, kdy měl Apple porušit patent týkající se také bezdrátových technologii. Tenkrát však sport vyhrála právě jablečná společnost. Zisky firmy WiLan se zřejmě generují právě vyhráváním podobných soudních sporů. Právě v roce 2013 byla společnost v těžké finanční situaci a pokoušela se z ní dostat podobnými soudy ohledně porušování patentů.

Porušení dvou patentů se týká bezdrátových technologií v iPhonech.

Apple a patentové spory, to je kapitola sama o sobě. Velmi často se však jedná o pouhou snahu jiných firem se zviditelnit či zbohatnout. Například před pár dny jsme se dozvěděli, že se společnost SpeakWare s Applem soudí za porušení patentů ohledně hlasového ovládání. Většinou z podobných soudních tahanic vyjde Apple jako vítěz, ale zaznamenali jsme také případy, kdy musel nakonec skutečně zaplatit ušlý zisk. A stejně je tomu i v tomto sporu se společností WiLan.

soud-apple-iphone-fb

Dnes nejčtenější

.