Zavřít reklamu

Prodeje HomePodu nebyly zprvu vůbec růžové. Jablečná společnost při nich totiž podle všeho doplácela na zdlouhavé čekání na uvedení na trhu v kombinaci s vysokou cenou, která převyšovala jeho konkurenci o desítky dolarů. Nic na tom nezměnil ani fakt, že se HomePod chlubí skutečně fenomenálním zvukem, který mu můžou jeho konkurenti jen tiše závidět. Jen kvůli dobrému zvuku totiž díru do světa chytrých reproduktorů skutečně neuděláte. Tedy alespoň ne najednou. 

Po mizerném startu prodejů se však zdá, že se začíná HomePod pozvolna rozjíždět. Podle analytiků z CIRP jej totiž Apple prodal v USA již tři miliony kusů, díky čemuž se jeho podíl pomalu ale jistě zvětšuje. Díky rostoucím prodejům od března do června se pak podíl HomePodu na trhu s chytrými reproduktory dokonce zdvojnásobil a nyní by měl být zhruba ve výši šesti procent. To je však v porovnání se 70% podílem Amazonu a více než dvacetiprocentním podílem Googlu Home takřka zanedbatelné. 

Ačkoliv jsou podíly dvou vládců trhu s chytrými reproduktory v porovnání s HomePodem opravdu obrovské, je potřeba si uvědomit, že mají oproti chytrému jablečnému reproduktoru mnohaměsíční náskok. Za ten se ale samozřejmě nemůže Apple schovávat, jelikož to byl on, kdo nechal své zákazníky čekat více než půl roku od představení na uvedení tohoto produktu. Druhým rozdílovým faktorem je pak samozřejmě cena, který je u HomePodu výrazně vyšší než u konkurence. Například nejlevnější Echo od Amazonu seženete již za 50 dolarů, tož je o 300 dolarů méně, než kolik chce Apple za HomePod. 

Bude velmi zajímavé, jak prodeji HomePodu zahýbá příchod několika dalších funkcí v novém operačním systému, který na tento chytrý reproduktor dorazí již v září. Snad tyto funkce zákazníky přesvědčí, že se jim tato investice vyplatí a jeho prodeje se tak opět zvýší. 

homepod fb

Dnes nejčtenější

.