Zavřít reklamu

Včerejšek byl velmi dobrým dnem nejen pro Apple. Díky úternímu oznámení velmi dobrých finančních výsledků totiž poposkočily den poté jeho akcie na rekordní hodnotu 201,50 dolarů za akcii, což znamená v řeči čísel šestiprocentní nárůst. Ten ale samozřejmě pocítili i akcionáři Applu, jejichž investice se velmi solidně zúročila. Některým pak dokonce tak moc, že si díky tomu přišli na miliardy dolarů během jediného dne. Mezi těmito šťastlivci je i legendární Warren Buffett.

Je to trochu paradox. Buffett, který razil v minulosti názor, že investice do technologických společností pro něj nejsou tím pravým, výrazně bohatne na technologické společnosti. Vzhledem k dlouhodobému postavení Applu, které je i podle slov Buffetta téměř neotřesitelné, se však příliš divit nemůžeme. Věštec z Omahy, jak se Warrenovi přezdívá, je totiž spolu se svou investiční společností Berkshire Hathaway jedním z největších akcionářů Applu, jelikož má ve své moci na 239,6 milionů akcií společnosti.

Hodnota akcií se samozřejmě neustále mění, díky čemuž se včera podařilo Buffettovi zase pořádně zbohatnout. Díky nárůstu jejich ceny se totiž jejich hodnota vyšvihla ze zhruba 45,3 miliard dolarů na 48 miliard dolarů. Buffett si tedy za jeden jediný den přišel na zhruba 2,7 miliardy dolarů, což je skutečně neuvěřitelná suma.

Dá se předpokládat, že i díky tomuto úspěchu se Warren rozhodne pro další investice do akcií Applu. Ostatně, už před nějakým časem se nechal slyšet, že by nejradši vlastnil veškeré akcie Applu. A důvod? Zkrátka mu věří. 

Uvidíme, jak se tedy bude Applu dařit v dalších dnech a zda i dnešek bude pro jeho akcionáře tak skvělý, jako včerejšek. Pokud ale hodnota akcií ještě o pár dolarů naroste, v Cupertinu mohou pomalu začít chladit šampaňské. Do překonání hranice jeden bilion dolarů totiž chybí už jen málo. Snad se tedy poštěstí co nejdříve a tento závod si Apple uzurpuje pro sebe. 

Warren Buffett fb

Dnes nejčtenější

.