Zavřít reklamu

V úterý jsme vás informovali o tom, že Apple možná čeká placení tučných daní v Cupertinu, kde postavil svůj Apple Park. Je zde totiž v jednání návrh, díky kterému by velké firmy platily vysoké daně. Ukazatelem by byl počet zaměstnanců a ten by Apple samozřejmě překročil. Radě v Cupertinu tak Apple zaslal dopis se svým nesouhlasem.

V něm viceprezidentka Applu pro správu nemovitostí a majetku, Kristina Raspe, zdůraznila, že díky novému kampusu poskytl Apple mnoho nových pracovních míst, nalil peníze do místní ekonomiky a stará se například i o zlepšení dopravní situace ve městě.  Člen místní rady však nejdříve reagoval tím, že jsou sice rádi, že Apple chce spolupracovat a že zlepšuje místní ekonomiku, ale v dopise prý nenabídli žádné konkrétní řešení dané situace. Vypadalo to tedy, že se v případě odhlasovaní bude nutnost platit tuto daň týkat i Applu.

Včera však přišla pro Apple pozitivní zpráva. Rada Cupertina totiž rozhodla, že se Applu nové nařízení, v případě jeho schválení, týkat nebude. Někteří členové rady chtěli, aby rozhodli voliči, zda se Apple (a další velké místní podniky) budou platit tuto „daň za počet zaměstnanců“, nicméně nakonec došli k závěru sami. Konkrétně u Applu by se jednalo o zhruba 9.4 milionu dolarů ročně, kterými by přispěl do městské kasy. Městská rada je prý ráda, že s ní Apple úzce spolupracuje a že například pomáhat vyřešit špatnou dopravní situaci celého města.

Apple Park nabízí zaměstnání až 12.000 lidí:

Podobné „daně za zaměstnance“ jsou novinkou, která se však rozmáhá po celých Spojených státech. Většinou je zavedena právě v oblasti sídel velkých firem. Například Seattle, kde sídlí Amazon, tuto daň také zavedl. Ta zde činí 275 dolarů ročně za každého zaměstnance. I Mountain View v Kalifornii o něčem podobném uvažuje, to by se však určitě nelíbilo společnosti Alphabet, protože pro ně by daň bylo okolo 5 milionů dolarů.

Apple se však, díky svému vlivu, této dani vyhne. Pomohl tomu i fakt, že je Cupertino jeho „domovem“ už od sedmdesátých let minulého století. Nutno podotknout, že Apple možná zachránil od placení „daně za zaměstnance“ i další velké firmy v této oblasti, protože díky němu se hlasování o tomto návrhu posouvá až do roku 2020, přičemž mezitím se bude pracovat na jeho úpravě.

Velmi zajímavé je i další téma, které se na zasedání rady probíralo. Znovu totiž byla otevřena diskuze o Hyperloopu, který by možná mohl projíždět samotným Apple Parkem. Nicméně jedná se právě i o finanční podpoře Applu a dalších firem, protože by Hyperloop projížděl přímo na jejich území a zcela jistě by tak zvyšoval prestiž. Samozřejmě jsou celá jednání na samém začátku a všichni se nyní pouze snaží ujasnit možnosti, které se nabízí. Pár let si tedy na Hyperloop projíždějící Apple Parkem ještě počkáme.

apple-park

Dnes nejčtenější

.