Zavřít reklamu

Ken Segall je jednou z klíčových osobností týmu, který před lety stál za vznikem legendární reklamní kampaně společnosti Apple Think Different. Ve svém rozhovoru s listem The Telegraph zavzpomínal na doby své spolupráce se Stevem Jobsem, a mimo jiné se pustil i do ostré kritiky současného marketingu jablečné společnosti.

Segall prohlásil, že Apple vinou svého aktuálního přístupu ztrácí svou někdejší osobnost. Zastává názor, že každá značka by ideálně měla mít svou vlastní „značkovou osobnost“ – a že mít takovou osobnost je obzvlášť důležité v době, kdy trh se smartphony dozrává a možnosti odlišit se po stránce designu či funkcí se rapidně omezují. Steve Jobs podle Segalla chtěl, aby lidé „toužili“ po produktech od Applu, což je něco, co jablečné společnosti podle něj v dnešní době chybí.

„Apple dnes dělá úplně jinou kampaň úplně jinému telefonu, což jsem vždycky považoval za promarněnou příležitost. Měli by telefonu vybudovat osobnost, něco, co budou lidé chtít,“ říká Segall, který si zároveň klade otázku, koho chce vlastně Apple svým současným přístupem přitáhnout. Dodává, že ve chvíli, kdy se firma nachází na vyspělém trhu, kde je těžké se odlišit, by měli ke slovu přijít zdatní marketéři. Současná kampaň na iPhony je podle Segalla příliš zaměřená na funkce, což podle něj brání ve vytvoření emočního spojení se značkou.

„Steve trval na tom, že když si lidé vytvoří s Applem hluboké, emoční spojení, nevzdají se ho třeba ani v případě, že se firma dostane do křížku se zákonem, jako například v případě kauzy evropských daní,“ uvedl Segall v interview. „Měl tuto představu o značkové bance a říkal, že každá společnost má rozpočet. Vše dobré, co firma udělá, je vkladem do této banky, a potřebujete vysoký zůstatek, protože se může stát něco, co nelze předpovídat.“.

Segall věří, že Tim Cook dostává rady, které ho nabádají k opatrnosti, co se týče marketingu. Po produktové stránce je ale Apple podle Segalla stále inovativní. Ne každý ale sdílí Segallův názor ohledně vztahu veřejnosti k Applu. Ben Wood, analytik společnosti CCS Insight, naopak tvrdí, že „iracionální láska k Applu“ stále přetrvává.

Ken-Segall

Dnes nejčtenější

.