Zavřít reklamu

Zatímco minulý rok se nesl ve výrazné změně designu iPhonů, letošek přinese obří designovou změnu u svého dalšího velmi oblíbeného produktu – iPadu. Jablečný tablet se totiž za dobu své existence příliš nezměnil a ačkoliv mají nové řady rámečky kolem displeje o poznání užší než tomu bylo kdysi, stále je jejich design založen na produktech představených před mnoha lety. S tím by se ale Apple rád rozloučil. Již poměrně dlouho se proto šušká o tom, že ve svých laboratořích připravuje novou generaci iPadů Pro, které budou designově vycházet z iPhonu X. Těšit se tak u nich můžeme na bezrámečkový design, Face ID či přepracovaný způsob ovládání pomocí gest. A právě o těchto iPadech se díky japonskému portálu Macotakara, který se dá považovat díky jeho úspěchům z minulých let za poměrně přesný, dozvídáme několik velmi zajímavých informací, díky kterým si tento produkt ještě před jeho představením solidně přiblížíme. 

Jednou z nejzajímavějších informací, které se Japoncům podařily prozradit, jsou přesné rozměry nových iPadů. Menší 10,5” model by se totiž měl dočkat těla o rozměrech 247,5 x 178,7 x 6 mm, což je vcelku výrazné zmenšení oproti jeho stávající generaci s rozměry 250,6 x 174,1 x 6,1 mm. Větší 12,9” iPad by se pak měl dočkat těla s rozměry 280 x 215 x 6,4 mm, takže bude též o poznání menší než nynější generace s rozměry 305,7 x 220,6 x 6,9 mm. Díky tomu by se tak mohl stát velký iPad ještě oblíbenějším, protože nabídne skutečně obří displej v kompaktnějším těle, než tomu bylo doposud. 

Poměrně zajímavé je i to, že bychom se měli dle všeho rozloučit i u tohoto produktu s klasickým 3,5mm jack konektorem pro připojení například sluchátek. Ty budeme k těmto tabletům nově muset připojovat výhradně přes Bluetooth. Tímto krokem tak chce nejspíš Apple opět potvrdit, že budoucnost je podle něj absolutně bezdrátová, což naznačil odebráním jacku z iPhonů 7 a představením vlastních bezdrátových sluchátek AirPods, která se ve světě těší obrovské popularitě. Změny se dočká i Smart Connector, přes který lze k iPadům připojit různé příslušenství. Zatímco nyní jej nalezneme na boku zařízení, nově by se měl přesunout na spodní stranu do blízkosti Lightning konektoru.

Takto nějak by mohl nový iPad Pro vypadat: 

Bude Face ID problém?

Ačkoliv by mohl být příchod iPadu s Face ID v jistém ohledu skutečně obrovskou revolucí, jeho majitelé by se mohli potýkat i s pár nepříjemnostmi. Podle zdroje totiž nebude Face ID podporovat odemykání i ve vertikální poloze – tedy pokud bude iPad ležet na boku a bude připojen třeba ke klávesnici. To by ale mohl být samozřejmě pro mnohé uživatele velký problém, protože valná většina z nich využívá iPad právě v režimu na šířku. V takovém případě by ale k jeho odemčení museli použít heslo či jej zkrátka uchopit a narovnat do ideální polohy.

V tuto chvíli nemůžeme samozřejmě pravost informací potvrdit a tudíž je musíme brát s dostatečnou rezervou. Faktem však je, že minimálně absence podpory odemykání skrze Face ID ve vertikální poloze by rozhodně dobrá nebyla a Apple by za ní nejspíš sklidil skutečně nevybíravou kritiku, čehož si musí být vědom i sám. Možná i proto bude lepší brát informace o takovýchto změnách skutečně s rezervou. Ale kdo ví, třeba bude ještě vše jinak. 

PhoneArena Team

Dnes nejčtenější

.