Zavřít reklamu

Různé žaloby a soudní spory k Applu už prostě patří. Občas jsou oprávněné, někdy jde pouze o snahu zviditelnit se, případně na soudním sporu vydělat jmění. A právě o poslední jmenovaný příklad jde zřejmě i tentokrát. O žalobu se postarala společnost SpeakWare, která poukazuje na porušení patentového práva ve Spojených státech.

Už z názvu SpeakWare lze usoudit, kam budeme dále směřovat. Apple prý porušuje patent s názvem „Hands-Free, Voice-Operated Remote Control Transmitter“ zaměřený na přístroje sloužící k hlasovému ovládání. Apple se prý provinil vývojem produktů, skrze které lze hlasově ovládat příslušenství. Jde tedy o iPhony, iPady, HomePody, ale i služby Siri a HomeKit.

Patent je platný již od roku 2002 a Apple o něm ví minimálně od března 2014, kdy jej citoval v jiné patentové přihlášce. A nejednalo se o jediný příklad, citace patentu z roku 2002 se objevila celkem ve 45 dalších přihláškách. Jako kompenzaci požaduje SpeakWare náhradu škod jak za období před, tak i po soudním řízení a uhrazení právních poplatků.

HomePod je jedním z hříšníků v kauze se společností SpeakWare.

Jedná se tak o další z řady patentových trollů, kteří se snaží obohatit koupením patentu, na základě kterého Apple postavil některou ze svých funkcí. Většinou z podobných soudních tahanic vyjde Apple jako vítěz, ale zaznamenali jsme také případy, kdy musel nakonec skutečně zaplatit ušlý zisk. Například v dubnu letošního roku dostala firma VirnetX od Applu odškodné přes 500 milionů dolarů. Na vině byly aplikace Facetime a iMessage, které porušovaly čtyři patenty týkající se bezpečnosti komunikačních nástrojů.

Siri

Dnes nejčtenější

.