Zavřít reklamu

Apple musí čelit další soudní tahanici vyvolané patentovým trollem, který se chce svézt na vlně jeho úspěchů a vymámit z něj alespoň nějaké peníze. Tentokrát se vše točí okolo funkce Při řízení nerušit, která na iPhony dorazila jako součást iOS 11.

Patentovým trollem je v tomto případě společnost SMTM Technology, která zakoupila před nějakým časem patent popisující speciální režim pro řízení, který deaktivuje některé funkce mobilního telefonu, od vynálezce Nicka Bovise. Žaloba se pak klasicky opírá o to, že funkce Při řízení nerušit vychází alespoň částečně, z jejich patentů a tudíž by za ni měl Apple zaplatit. 

Již brzy bychom se mohli po silnicích prohánět v autonomních automobilech Applu, za jejichž volantem si budeme moci hovory a zprávy bez problému vyřizovat: 

Bovis vytvořil v roce 2013 aplikaci pro Android, která fungovala právě na principu Při řízení nerušit. Při připojení telefonu k Bluetooth systému vozidla se automaticky deaktivovalo volání, textové zprávy a další notifikace, které by mohl při řízení jakkoliv rušit. Už z tohoto popisu je tak vcelku jasné, v čem vidí troll kopírování jeho softwaru Applem. 

U soudu v Kalifornii se SMTM snaží soudce přesvědčit o vině Applu, od kterého čeká náhradu škody včetně uhrazení ztraceného zisku, uhrazení právních výloh a další věci spojené s celou soudní tahanicí. Jak už to však u podobných sporů bývá, šance na úspěch trolla je poměrně malá.  Čas od času se ale poštěstí a Apple za podobné věci skutečně musí platit. Na druhou stranu ale nejsou tyto částky zpravidla nikterak velké, takže jej příliš nebolí. 

do-not-disturb

Dnes nejčtenější

.