Zavřít reklamu

Včera večer společnost Apple vydala softwarovou aktualizaci, která měla za úkol vyřešit problémy s přehříváním nových MacBooků Pro. To se vyskytovalo hlavně u jablečných laptopů s nejvyšší (a nejdražší) konfigurací, Apple ale v prohlášení, vydaném spolu s aktualizací, doporučil její instalaci všem majitelům nových počítačů. Podařilo se aktualizací problém s přehříváním a následným poklesem výkonu vyřešit?

Opravu chyby obsahuje nejnovější aktualizace operačního systému macOS High Sierra 10.13.6. Ihned po jejím vydání se řada majitelů (nejen) nových MacBooků Pro pustila do testování efektivnosti. Výsledky okamžitých testů byly veskrze pozitivní – u většiny testujících opravdu došlo k vyřešení problému a zlepšení výkonu.

Testování proběhlo nejen u jednotlivých uživatelů, ale i v redakcích magazínů, zaměřených na technologie. Server CNET zaznamenal průběh i výsledky testů na video. Testovaný stroj s procesorem Intel Core i9 vykazoval před instalací aktualizace výrazné výkyvy vnitřní teploty a rychlosti CPU, po aktualizaci došlo ke stabilizaci teploty i výkonu.

Důkladné testy opravu potvrdily

Novou softwarovou aktualizaci testovali i redaktoři serveru Macworld, kteří na testovaném počítači rozběhli program Adobe Premiere. Testování v Macworld přineslo obdobné výsledky, jako v redakci CNET. Testovaný patnáctipalcový MacBook Pro 2018 s procesorem Intel Core i9 byl před aktualizací jen o 11 % rychlejší, než loňský MacBook Pro s i7, po aktualizaci vykazoval o více než 20 % vyšší rychlost. Zlepšení po aktualizaci zaznamenal i youtuber Dave Lee, který jako první na problém s přehříváním upozornil.

Zakladatel Geekbench Labs John Pool po aktualizaci zjistil, že jeho počítač je výrazně rychlejší a frekvence procesoru je stabilnější – v jeho případě se ale jednalo o mírně pomalejší MacBook Pro 2018 s i7. Poole uvádí, že při zatížení počítače složitějšími úlohami vykazují stroje s i9 a i7 podobný výkon, u lehčích úloh je i9 o něco rychlejší. Výsledky testů nejnovější aktualizaci hojně sdíleli i uživatelé sítě Reddit, kde se problém s přehříváním intenzivně probíral – většina z nich potvrdila, že aktualizace skutečně umí problémy s přehříváním a výkonem vyřešit.

Na Tweety výše zmíněné trojice můžete mrknout zde:

Na přehřívání a s ním spojený pokles výkonu upozornil youtuber Dave Lee, který na nejnovějším jablečném laptopu rozběhl Adobe Premiere Pro. Stroj náročné úlohy navzdory vysoké konfiguraci (a ceně) nezvládal. Společnost Apple se rozhodla youtubera kontaktovat a ve spolupráci s ním zopakovala pracovní procesy, při kterých k potížím docházelo, aby odhalila kořen celého problému. Výsledkem bylo zjištění, že na vině je chybějící digitální klíč, ovlivňující teplotní správu systému.

Lee otestoval šestici dalších laptopů s procesorem i9 od nejrůznějších výrobců. Zjistil, že tenčí notebooky zvládají chlazení výrazně hůře, než „tlustší“ stroje. V závěru prohlásil, že výkon MacBooku Pro je v podstatě odpovídající, ale že by uvítal, kdyby společnost Apple přišla s lepším řešením zvládání teploty.

2018-macbook-pro-980x620

Dnes nejčtenější

.