Zavřít reklamu

Taky jste si všimli, že má ve vašem okolí stále více lidí iPhone? Není divu. Podle analytické společnosti Kantar, která trh se smartphony zkoumá, totiž obliba iPhonů neustále roste. I jeho podíl na trhu opět meziročně slušně povyrostl. Jen za druhé čtvrtletí letošního roku zaznamenal meziroční nárůst o 6 %, za což může poděkovat především velmi dobrým prodejům iPhonů X a 8. 

Velmi zajímavé je i to, jak si Apple vede v jednotlivých zemích. Například v jeho domovině, USA, se těší Apple velké popularitě prakticky od svého vstupu na trh. Ta se ale stále zvyšuje, takže zde podíl iPhonů na trhu meziročně povyskočil o 5,9 % na velmi slušných 38,7 %. Slušný meziroční nárůst ale Apple zaznamenal například i v sousedním Německu, kde si meziročně polepšil o necelá 3 % a telefony s iOS zabírají nyní na tamním trhu 18,8 %. Ještě lepší situace je ve Francii, kde Apple meziročně poposkočil o 4,2 % a jeho telefony tam nyní drží podíl 22,5 %.

Ze všech trhů však Apple mít radost rozhodně nemůže. Některé totiž zaznamenaly naopak meziroční propad. Ten byl nejvýraznější v Itálii a v Číně. Zatímco v Itálii Applu meziročně klesl podíl o 2,4 % na 11,1 %, v Číně spadl Apple z 21,5 % na 19,4 %. Právě Čína ale Apple rozhodně bolí více. Tamní trh je totiž skutečně obrovský a úspěch či neúspěch na něm se na ziscích společnosti výraznou měrou podepisuje. Těžko ale v tuto chvíli říci, zda se tento trend brzy změní. Kvůli obchodní válce mezi USA a Čínou by totiž mohli Číňané ztratit o iPhony zájem, alespoň to tedy tvrdí někteří analytici. 

Bude poměrně zajímavé sledovat podobné průzkumy po představení nových iPhonů, které by jimi mohly solidně zahýbat. Na druhou stranu, i konkurenti Applu mají svá esa v rukávu a zákazníky se jimi pokusí zaujmout. Velkým konkurentem iPhonů by mohl být například chystaný Samsung Galaxy Note9, který spatří světlo světa již 9. srpna. Zda ale dokáže zrovna tento model oblibu iPhonů utnout je v tuto chvíli ve hvězdách. 

reuters

Dnes nejčtenější

.