Zavřít reklamu

Přesně před 16 lety začal Apple prodávat iMac G4 s novým obrovským monitorem. Obrovský znamenalo v té době 17 palců. Navíc byl širokoúhlý, což také nebylo nic obvyklého. Takže se není čemu divit, že se stal rychle velmi populárním.

Steve Jobs v té době prohlásil, že nejlepší stolní počítač se stává ještě lepším a pokračoval: „Tento úžasný 17palcový plochý monitor vznášející se přímo před vámi je zkrátka dechberoucí. Nic podobného na počítačovém trhu není.“ A měl pravdu. Minimálně v tom, že po designové stránce se jednalo opravdu o unikátní počítač, který neměl obdoby. Vzhledem připomínal ikonickou lampu Luxo společnosti Pixar a částečně také slunečnici, která měla poukazovat na „hippie kořeny“ společnosti.

V roce 2012 se jednalo opravdu o revoluční stroj:

Samozřejmě se nepodřídilo vše designu, počítač byl revoluční i po funkční stránce. Monitor byl totiž uchycen na pohyblivém ramenu a mohl se tak natáčet podle požadavků uživatele. Stejně, jako se slunečnice obrací za Sluncem. Uvnitř počítače se nacházel 800 MHz PowerPC G4 procesor, grafická karta Nvidia GeForce4 MX, SuperDrive pro přehrávání a vypalování CD i DVD a 80GB harddisk. Apple se v souvislosti s ním chlubil, že pojme více než 6 hodin videa, 15.000 písniček a 73.000 digitálních fotografií.

Cena začínala na 1.999 $ (41.000 Kč), což by bylo v roce 2018 2.700 $. (56.000 Kč). 17palcový iMac G4 byl zcela jistě jedním z nejpovedenějších kousků designéra Applu, kterým byl už tehdy Jony Ive. Níže se můžete podívat na povedenou reklamu, která se zaměřuje především na možnosti naklánění monitoru.

Dnes nejčtenější

.