Zavřít reklamu

V historii Applu nalezneme jak produkty úspěšné, tak i ty, kterým se úspěch vyhnul obloukem. Mezi druhé zmiňované patří i velmi netradiční počítač Power Mac G4 Cube. Ten sice zaujal svým designem, po hardwarové stránce se mu to však bohužel úplně nepodařilo a přesně 3. července 2001 se proto Apple rozhodl zastavit jeho výrobu. Nebyl o něj totiž zkrátka zájem. Pojďme si tedy jeho stručnou historii v dnešním historickém okénku přiblížit.

Počítač G4 Cube měl představovat jakousi změnu v jablečných počítačích. Po návratu Jobse do společnosti se totiž začalo opět pomalu dařit a počítač iMac G3 a iBook G3 zažívaly solidní úspěch. Přesto však Apple cítil, že na vlně úspěchu těchto strojů dlouho setrvat nemůže a nechce, proto se rozhodl své stroje posunout na novou metu. 

Novým směrem měla být krychle, do které Apple vnitřnosti počítače úhledně zabalil. Nový tvar, který vycházel z Jobsova počítače NeXTcube, umožňoval například velmi jednoduchou výměnu vnitřních komponentů, ke kterým jste se dostali velmi snadno přes dno přístroje, a celkově působil velmi futuristicky. Chlazení bylo zajištěno jen přirozeným prouděním vzduchu namísto klasických ventilátorů, díky čemuž byl tento Mac velmi tichý. 

Takto počítač G4 Cube: 

I přes futuristický design, který navozoval iluzi vznášející se hliníkové schránky zalité do průhledného plastu, však žádný obří úspěch nezaznamenal. Těžko říci, zda to bylo zapříčiněno poměrně vysokou cenou, kdy základní model s procesorem PowerPC G4, 64 MB RAM paměti a 20 GB vnitřního úložiště stál 1799 dolarů, či tím, že jste si museli k počítači dokoupit například i vlastní monitor. Přesto, že mu Steve Jobs věřil a hovořil o něm jakožto o nejlepším počítači na trhu, Apple jej prodal jen pouhých 150 tisíc kusů, což je zhruba třetina toho, co při startu prodejů odhadoval. 

Už tak mizerné prodeje navíc zhoršily zprávy o tom, že se v průhledné plastové schránce objevují malé trhliny, což samozřejmě nevypadá vůbec hezky. Možná i proto se Mac, který byl vypuštěn 19. července 2000, nedožil ani jednoho roku, jelikož jej Apple v tiskové zprávě 3. července 2001 zařízl tím, že pozastavil jeho výrobu, což je ve výsledku jednalo jeho usmrcení. 

cube fb

Dnes nejčtenější

.