Zavřít reklamu

O tom, že nám Apple letos představí hned trojici iPhonů s bezrámečkovým designem a technologií Face ID, není podle valné většiny světových analytiků prakticky pochyb. Daleko větší otazníky však visí nad tím, jaké iPhony v nabídce Applu setrvají a s jakými se naopak budeme muset rozloučit. Adeptů na odchod do věčných lovišť je totiž více než obvykle.

Na to, jaké iPhony Apple v nabídce zanechá a jaké naopak nikoliv se zaměřili analytici z BlueFin Research, kteří tak navázali na práci mnoha svých kolegů, kteří se o podobnou předpověď pokusili před nimi. Pokud byste však čekali výsledek zcela opačný, mýlili byste se. I lidé z BlueFin jsou totiž přesvědčeni o tom, že se letos rozloučíme s první generací iPhonu X, kterou Apple přestane po představení druhé generace tohoto smartphonu prodávat. A důvod? Zkrátka by již v nabídce neměl smysl. Cena první generace iPhonu X se totiž Applu chtít snižovat rozhodně nebude a druhou generaci s takřka 100% jistotou dráž prodávat nebude. 

O poznání zajímavější předpovědí je však to, že krom “desítky” z nabídky Applu zmizí i veleoblíbený iPhone SE. Ačkoliv by se mohl zdát tento krok zprvu jako absolutně neuvážený, opak je pravdou. Tento telefon totiž zastává v portfoliu místo pro entry model s nízkou cenovkou. Právě toto místo by ale měl nově zastávat bezrámečkový iPhone s LCD displejem, jehož cenovka by též neměla být nikterak vysoká. Dalo by se tedy říci, že právě 6,1” LCD iPhone X by mohl být nástupcem iPhonu SE, tedy iPhonem SE 2, o kterém se neustále spekuluje. Je tedy vcelku logické, že oba telefony nemá smysl v nabídce ponechávat.

Od iPhonu X Plus se očekávají velké věci. Kolik jej Apple prodá?: 

Obří prodeje na dohled?

Celkově očekávají analytici od letošních iPhonů opravdu obří prodeje, které překonají i očekávání Applu. Trojicí jablečných telefonů by totiž měl Apple uspokojit prakticky všechny své zákazníky. Milovníci kompaktních telefonů sáhnou po iPhonu X s 5,8” OLED displejem a tělem takřka v rozměrech klasických 4,7” iPhonů, zákazníci milující velké displeje pak zvolí iPhone X Plus s 6,5” OLED displejem a lidé, kteří nechtějí do iPhonu investovat jmění, sáhnou po LCD iPhonu s 6,1” LCD, jehož cena by se měla pohybovat v rozmezí 600 až 700 dolarů. Jasně, tato cena je vyšší než za kterou se prodává iPhone SE. Na druhou stranu je ale potřeba si uvědomit, jaký vývoj stojí za 1. generací iPhonu SE a jaký za LCD iPhonem X.

Krom iPhonu X a iPhonu SE se pak dá očekávat, že Apple přestane prodávat i nejstarší modely v nabídce, kterými jsou momentálně iPhony 6s a 6s Plus. Na jejich místo se pak klasicky přesune novější iPhone 7 a 7 Plus. Zářijová nabídka by tak skýtala iPhone XI (5,8″ OLED) , iPhone XI Plus (6,5″ OLED), iPhone SE 2 (6,1″ model s LCD), iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7 a iPhone 7 Plus – tedy 7 modelů, což je o jeden model méně, než je tomu nyní.

A co myslíte vy? Mají analytici pravdu a s 1. generací iPhonu X se skutečně na podzim letošního roku rozloučíme, nebo ji Apple zlevní a z nabídky vyřadí klasicky jen nestraší modely? A jak se díváte na to, že by mohl kompaktní 4” iPhone SE nahradit gigant se 6,1” displejem a příznivou cenou? 

iphone-x-plus-concept-martin-hajek-006

Dnes nejčtenější

.