Zavřít reklamu

Když Apple představil světu svůj výroční iPhone X, vzbudil kromě Face ID nebo faktu, že vás nový jablečný smartphone dokáže během chvilky proměnit v mluvicí hovínko, velkou pozornost i výřez v horní části jeho displeje. Výřez sklidil nejenom kritiku a výsměch, ale postupem času se objevil i u smartphonů konkurenčních značek. Mohl by vypadat lépe?

Může se zdát, že výřez iPhonu X byl již odborníky i laickou veřejností rozebrán do posledního detailu a rozruch kolem něj pomalu utichl. Brad Ellis se ale rozhodl, že mu na webu Medium přece jenom bude věnovat trochu více pozornosti.

Na úhlu záleží

Když se technologická společnost rozhodne obohatit své smartphony o horní výřez, zdá se jeho obdélníková varianta s pravými úhly jako nejjednodušší a nejlevnější řešení. Příslušné stroje jsou těmto tvarům přizpůsobené a zvládnout výřez tohoto typu není nic, co by vyžadovalo kdovíjaké superschopnosti. Zvládnout pravý úhel je relativně snadné – není zapotřebí žádných extrémně složitých výpočtů. Nebyl by to ale Apple, kdyby se spokojil s výřezem s pravými úhly. Jablečná společnost si velmi rychle uvědomila, že chce technologie full-screen displeje využít skutečně naplno. Spolu s novou technologií přišla logicky i změna v procesu výroby displeje – proč toho rovnou nevyužít a neudělat i výřez „zkrátka jinak“? Způsobů bylo – kromě „hranaté“ varianty, kterou můžete vidět hned na prvním místě v naší galerii, hned několik – a některé z nich byly poměrně bizarní. Vítězná verze výřezu, kterou můžete vidět na posledním místě v galerii, vypadá ze všech variant rozhodně nejlépe.

Nejde jen o výřez

Apple si vždycky dal záležet na detailech, proto je logické, že nezůstalo jen u promýšlení designu horního výřezu. Rohy displeje iPhonu X se rovněž nevyznačují klasickým zaoblením a byla pro ně využita rozdílná technologie. Zde se výpočty stávají o něco složitějšími – dalo by se říci, že se Apple pokusil o kvadraturu kruhu. Tvar, který v Applu zvolili, je často označován jako „squircle“, a můžeme ho vidět například v rozích jablečných MacBooků. Dosáhnout tohoto typu zaoblení není jednoduché – všimnete si rozdílu na animovaném GIFu pod tímto odstavcem?

Display retangle

Promyšleno do detailu

Vraťme se nyní k výřezu jako takovému. Rohy jeho pravé i levé strany jsou zaoblené a zakřivení působí takřka nekonečně – jeden roh v podstatě plynule přechází do druhého. Výsledkem je dokonalé zakřivení bez rušivých přechodů. Obzvlášť při bližším prozkoumání se tak výřez iPhonu X stává skutečně jedinečným a pozoruhodným designovým prvkem. Originalita a jedinečnost pochopitelně znamená i nevýhody v podobě složitějšího přizpůsobování doplňků, tapet nebo softwaru pro iPhone X. Právě tyto propracované a na první pohled nepostřehnutelné detaily jsou ale tím, co dělá Apple Applem, a díky čemuž jsou jablečné produkty tak trochu „jiné“. Jste majiteli iPhonu X? Jak jste si na výřez zvykli? V čem vidíte jeho výhody a v čem nevýhody?

face id iphone x

Dnes nejčtenější

.