Zavřít reklamu

Velice často lidé spekulují a diskutují o tom, co ovlivnilo Steva Jobse, že vytvořil z Applu takovou společnost, jakou vytvořil, a pod jeho vedením vznikly takové produkty, jaké vznikly. Pokud jste o Jobsovi četli nějakou knížku, jichž po jeho smrti vyšlo několik, pak zřejmě víte, že Jobs miloval Japonsko a liboval si v takzvaném zen buddhismu, což je škola buddhismu vycházející z mahajánské tradice.

Autor článku na blogu Matcha Tea zkoumal vztah Jobse s Japonskem. Zaměřil se na Jobsovu lásku k japonskému umění a kuchyni a na přímou vazbu mezi čajem Matcha a filosofií Applu. Co tedy ze zkoumání vyvodil?

Pěstování a mletí čaje Matcha je jako umění. Vyznačuje se složitým čajovým obřadem. Čaj Matcha je čajové umění, ale zároveň je zdraví prospěšný. Ještě navíc vydělává čajovníkům na živobytí. Jak píše autor příspěvku na blogu, na jednu stranu je čaj Matcha umění, na druhou stranu je užitečný. A přesně takový je i Apple – jeho produkty jsou svým způsobem uměleckými díly, které pomáhají milionům lidí ke každodennímu fungování.

Odkaz však nemusí být uživatelům jablečných produktů okamžitě zřejmý. Vezměte si například iPhone. Před odhalením iPhonu výrobci mobilních telefonů dbali na to, aby měla zařízení malé obrazovky, fyzická tlačítka a vyjímatelnou baterii. Apple se nadbytečných prvků zbavil a design zjednodušil. Přestože byl design jednoduchý a smartphone měl pouze jedno fyzické tlačítko, uvnitř se nacházely složité komponenty.  I když Apple docílil jednoduchosti, zařízení bylo vysoce spolehlivé jak pro obchodní, tak i osobní účely. Jeho příprava ale byla složitá a přirovnatelná ke složitému rituálu.

Autor příspěvku dále porovnával názor Applu na soukromí a bezpečnost s japonským buddhismem. Stejně jako buddhismus podporuje klid a vytváření soukromého prostoru, tak i Apple se snaží uchovat v soukromí osobní údaje. Ostatně, právě soukromí je pro Apple jednou z nejdůležitějších věcí, na které si skutečně zakládá.

Jobs si vytvořil v Japonsku přátele a také soupeřil s tamní společností Sony, která Jobse inspirovala v tom, jak vyrábět přístroje. Ovšem to není vše. Pravděpodobně si vybavujete i Jobsův legendární outfit – černý rolák a modré džíny. Spoustu kousků měl z dílny japonského módního návrháře Isseyho Miyakeho. Japonsko tedy Jobse a potažmo i fungování Applu ovlivnilo skutečně velkou měrou.

Dnes nejčtenější

.