Zavřít reklamu

Elon Musk je známy svojimi kontroverznými a dychberúcimi vyhláseniami, ktoré však vo väčšine prípadov zvykne dodržiavať. Pred rokom sa postaral o vyhlásenie, v ktorom tvrdil, že so svojou spoločnosťou SpaceX, orientovanou na rôzne vesmírne programy, bude v budúcnosti podnikať turistické jazdy okolo Mesiaca. Elon v tom čase spomínal, že prvý let by sa mal konať koncom roka 2018, čiže približne o pár mesiacov. Okrem skutočnosti, či sa mu to podarí sa vynára ešte jedna dôležitá otázka. Koľko bude takýto vesmírny výlet stáť?

Celá turistická atrakcia by mala zahŕňať dve osoby, ktoré by obleteli celý Mesiac v kozmickom module Crew Dragon. Modul by sa mal do kozmu dostať pomocou známej rakety Falcon Heavy, ktorá má za sebou niekoľko úspešných letov. Misia by mala trvať zhruba týždeň, pričom je pre cestujúcich samozrejme potrebný aj odborný výcvik. Po poskytnutých informáciách spred niekoľkých mesiacov sa však spoločnosť SpaceX ani sám Elon k misii nevyjadril. Až doteraz.

„Spoločnosť SpaceX plánuje aj naďalej uskutočniť súkromné lety okolo Mesiaca, pričom stále viac zákazníkov prejavuje záujem. Súkromne riadené misie, vrátane obletu Mesiaca, predstavujú príležitosť pre pobyt ľudí v hlbokom vesmíre. Tieto misie predstavujú jeden z hlavných míľnikov na ceste k rozšíreniu populácie ľudstva na iné planéty,“ obhajuje Elon Musk, otec firmy Spacex.

Ako vyzerajú kozmické prostriedky určené na súkromné lety od SpaceX? Falcon Heavy a Crew Dragon nájdete v gálérii:

S určitosťou možno povedať, že plánovaný termín na koniec tohoto roku sa uskutočniť nepodarí. Bližšie konkretizované časy budúcich „exkurzií“ však spoločnosť neupresnila. Na stránkach Elona Muska a SpaceX sa bohužiaľ nedočítame ani o vesmírnom cenníku, ktorý by napovedal o cene letu pre potenciálnych zákazníkov. Určiť približné náklady a vlastne aj cenu vesmírnej misie sa však dá uskutočniť odvodením ceny za presun astronautov na stanicu ISS. V konečnom dôsledku by sa cena letov mala pohybovať okolo 75 až 81 miliónov dolárov, čo naozaj nie je malý peniaz. Cenovka by mala zahŕňať tréning k riadeniu a používaniu komponentov v lodi, tréning ovládania a odpájania zariadenia, oprávnenie na let pre jednu alebo viac osôb a ich náklad, tréning prežitia a stravovania vo vesmíre, zdravotnú pomoc po pristátí.

Momentálne je nemožné predpovedať, kedy sa podobné lety do vesmíru pod záštitou SpaceX uskutočnia. Možno sa nakoniec dočkáme aj samotného znovupristátia na Mesiaci a nielen jeho obletu. Všetko je však vzdialené minimálne po dobu budúceho roka.

SpaceX

Dnes nejčtenější

.