Zavřít reklamu

Bez sociálních sítí si mnoho z nás již nejspíš nedokáže svůj život ani představit. Není se však příliš čemu divit. Umožňují nám komunikovat s přáteli, sdílet své myšlenky a nalézat různé zajímavé informace například o událostech z blízkého či dalekého okolí. Vše je navíc zdarma, pokud tedy nepočítáme reklamy. Tedy až na některé státy.

Pokud byste byli milovníky sociálních sítí a bydleli v Ugandě, museli byste se smířit s tím, že za jejich využívání budete platit. Tamní vláda totiž rozhodla, že využívání sociálních sítí přes mobilní operátory a poskytovatele internetu zdaní. Vybrané peníze, kterých mimochodem příliš nebude, pak chce využít na veřejné služby v zemi. Ugandským uživatelům sociálních sítí se však tyto kroky samozřejmě nelíbí.

Denní poplatek za vstup na sociální sítě typu Facebook, Twitter, Skype či YouTube je poměrně směšný. V přepočtu na české koruny totiž vychází denní přístup zhruba na jednu korunu, což není rozhodně žádná astronomická částka a to ani v této chudé zemi. Jen pro představu, půlkilový chléb tu můžete sehnat zhruba za 18 korun. I z toho je tak víceméně jasné, že zpoplatnění bude mít spíše jiný důvod, než vydělat na zaplacení veřejných služeb.

Nekritizujte nás

V minulosti si totiž ugandská vláda několikrát stěžovala na to, že je na sociálních sítích obyvateli země kritizována a pomlouvána. Tento problém vygradoval dokonce natolik, že při prezidentských volbách před dvěma lety země sociální sítě kvůli šíření polopravd zcela zablokovala. Je tedy vcelku možné, že chce zavedením daně za sociální sítě jejich uživatelskou základnu snížit, čímž by se logicky snížily i pomluvy, které se na sítích šíří. To se ale nejspíš úplně nepovede. Není totiž problém se na sítě přihlásit například přes VPN aplikace, které jsou zdarma a na síť vás dostanou bez zbytečných poplatků. 

Situaci v Ugandě bude velmi zajímavé sledovat. Do celé zápletky se totiž začala vkládat i organizace Amnesty International, v jejíchž očích je zavedení daně určitým omezováním svobodného projevu, což by se v civilizované společnosti stávat rozhodně nemělo. Vládu proto organizace vyzývá ke zrušení této daně. Zda se to ale podaří je v tuto chvíli ve hvězdách. 

socialni site media fb

Dnes nejčtenější

.