Zavřít reklamu

Cesar Kuriyama, tvůrce aplikace 1 Second Everyday, se svěřil s tím, jak ho irituje Instagram. „Říci Instagramu ‚ne‘ je jako práce na částečný úvazek,“ stěžuje si. Vadí mu zejména způsob, jakým Instagram řídí push notifikace. Myšlenka push notifikací jako taková je skvělá a měla by mít za úkol udržovat uživatele v obraze. Podle Kuriyamy jsou ale instagramové notifikace – respektive jejich nastavování – nesprávně vyřešené. „Je to jako obtěžování,“ říká Kuriyama.

Aplikace sociálních sítí Instagram a Facebook čelí již dlouho výrazné kritice, a řada uživatelů si stěžuje na zhoršující se situaci. Greg Hochmuth, jeden ze zaměstnanců Instagramu, vzpomíná na rok 2012, kdy došlo k odkoupení Instagramu společností Facebook. Podle Hochmutha byl Instagram primárně zaměřený na uživatele, po akvizici se ale do popředí zájmu dostaly metriky.

Nasvědčuje tomu i zpráva Andrewa Boswrotha, která letos unikla na veřejnost, a ve které je zdůrazněn tlak na růst dosahu a publika. Toho je podle Hochumtha nutné dosáhnout donucením uživatele k interakci a reakcím. Uživatelům ale vadí, že ani jedna ze jmenovaných platforem nerespektuje jejich přání notifikace nedostávat, a neustále je upozorňuje na možnost jejich aktivace.

Steven Schlafman, investor společnosti Primary Venture Partners, uvádí, že on sám byl na zapnutí notifikací upozorněn minimálně padesátkrát, což ho nakonec vedlo k rozhodnutí se se sociální sítí rozloučit. „Není to dobrá uživatelská zkušenost,“ poznamenává. „Nenaslouchají svým uživatelům a staví své cíle nad jejich pohodlí,“ dodává. Není sám, kdo je způsobem notifikací rozčarován. Influencer Julius Dein, kterého na Facebooku sleduje 15 milionů příznivců, si stěžuje na nesmyslná upozornění, a to jak na Facebooku, tak i na Messengeru. „Už je ani nekontroluji,“ říká.

Notifikace sice lze v nastavení vypnout, spravovat a měnit, cílem Facebooku je ale co nejvíce lákat uživatele k tomu, aby se na něj neustále dívali a vraceli se k němu. Řada lidí v minulosti propojila se svým facebookovým účtem nejrůznější aplikace, protože registrace za pomoci Facebooku je mnohdy rychlým a snadným řešením. I tyto aplikace se často stávají zdrojem nevyžádaných upozornění. Jeden z uživatelů popisuje, jak po smazání aplikace Instagram začal dostávat upozornění prostřednictvím SMS zprávy, přičemž si nevybavuje, že by tuto možnost v minulosti aktivoval.

„Facebook svůj úspěch měří na základě toho, jak dlouhou dobu uživatelé stráví v aplikaci,“ uvádí Kuriyama. „Mělo by to být ale jinak. Měli by se sami sebe zeptat, jakou přidanou hodnotu mohou nabídnout.“.

Facebook iPhone FB

Dnes nejčtenější

.