Zavřít reklamu

Vlna elektronických športov valcuje herné médiá čoraz viac. Málokto si však vie predstaviť sledovanie takého Fortnitu na televíznej obrazovke v obývačke, namiesto klasického futbalu alebo hokeja. Moderná doba sa však nesie vo fenomenálnom znamení eSports, ktoré sa prebíjajú do povedomia nielen herných fanúšikov raketovým tempom. Popularita herných prenosov a finančných prostriedkov, ktoré sa v tomto odvetví kumulujú je natoľko obrovská, že sa elektronické športy možno už čoskoro zaradia na listinu disciplín olympiády.

Medzinárodná olympijská komisia sa v kooperácii s asociáciou medzinárodnej športovej federácie rozhodla usporiadať fórum, na ktorom sa budú podieľať organizácie z oboch záujmových strán. Už koncom tohoto mesiaca (konkrétne 21.7. 2018) sa Laussanské olympijské múzeum chopí roli hostiteľa v snahe nájsť spoločnú cestu pre rozvoj elektornických športov a potenciálnom prínose tohoto fenoménu na najväčšie športové sviatky.

Elektronický šport je jedným z najrýchlejšie rastúcich odvetví modernej doby. Neveríte? Presvedčte sa v galérii:

Usporiadatelia tejto akcie majú za to, že fórum dopomôže k lepšiemu porozumeniu elektronických športov na vrcholovej úrovni, čo bude smerovať k vyššej angažovanosti a spolupráci medzi odvetvím eSports a olympijským hnutím. Pozvánky na túto akciu pritom nedostanú len samotní hráči a poprední predstavitelia z oboch táborov, ale aj vývojári z herných štúdií, médiá, vydavateľstvá, herné tímy a jednotliví sponzori. Samozrejme nebude chýbať ani oficiálny olympijský výbor, športové federácie a dokonca aj samotní športovci.

K chystajúcej akcii sa vyjadril aj Patrick Baumann, prezident asociácie GAISF: „V Lausanne už čoskoro privítame špičky športovej a hernej komunity, z čoho sme viac než nadšení. Rozumieme tomu, že klasický šport tak ako ho poznáme nemôže stáť v ústraní, zatiaľ čo sa eSports stále viac pričiňuje o obrovskú športovú revolúciu. Fórum zaoberajúce sa elektronickým športom pre nás predstavuje výbornú príležitosť bližšie porozumieť tomuto fenoménu a takisto zabezpečiť jeho budúci vývoj na vrcholovej úrovni. Najdôležitejším krokom bude nájsť spôsob, ako kvalitne podporiť kooperáciu všetkých športov spadajúcich do tejto kategórie, bez výnimky tých elektronických.“

Môžme predpokladať, že nasledujúce týždne, mesiace a pravdepodobne aj roky budú viesť ku komplikovaným rokovaniam a dohodám, v rámci ktorých sa rozhodne o zaradení prvku elektronických športov do disciplín olympiády. Otázkou bude tiež, ktoré zariadenia sa dočkajú premiery na najväčšej športovej udalosti. Pokiaľ tieto návrhy prejdú, mobilné telefóny by ako najziskovejšia platforma určite nemali zostať na ocot.

eSports

Dnes nejčtenější

.