Zavřít reklamu

Apple přemýšlí, že začne odebírat LTE modemy pro budoucí generace iPhonů od společnosti MediaTek namísto od společnosti Intel, tedy alespoň podle norského analytika Guse Richarda.

Richard se domnívá, že cupertinská společnost chce dát ruce pryč od Intelu. Ovšem na druhou stranu taková informace je sporná, dokonce analytik ani neuvedl, kdy by mohl Apple přejít od Intelu k MediaTeku. Pravděpodobně by se změna týkala iPhonů, které přijdou až v příštím roce, protože pro letošní rok jsou dodavatelé komponentů pro jednotlivé modely jablečných telefonů stanoveni.

Apple po mnoho let odebíral čipy od Qualcommu, nicméně před několika lety do svého dodavatelského řetězce přidal také Intel. V současné době používají iPhony čipy LTE jak od Qualcommu, tak i Intelu. Jakmile však odstartoval spor mezi Applem a Qualcommem, Apple se rozhodl, že Qualcomm z dodavatelského řetězce vyštípe. To se mu sice letos podle dostupných informací úplně nepodařilo, do budoucna by ale od něj rád dal ruce pryč úplně.

Vzhledem k obrovskému množství iPhonů, které Apple každý rok vyrábí, není jasné, zda by se mohl kalifornský gigant spolehnout na MediaTek jako na jediného dodavatele LTE čipů, takže odstranění Intelu a Qualcommu z dodavatelského řetězce je poněkud matoucí.

Koncept iPhone XI od ConceptsiPhone:

Apple vyvíjí i vlastní modemové čipy, aby snížil svou závislost na technologiích od Intelu a Qualcommu, prozatím však je nucen používat čipy třetích stran, dokud nebude jeho vlastní řešení připraveno k nasazení do zařízeních se systémem iOS. Podle dosavadních informací by měl pro letošní iPhony 70 % LTE čipů dodat Intel a zbývajících 30 % zase Qualcomm. Zda tomu tak bude však i v příštím roce je v tuto chvíli nejasné. Pokud by ale dal Apple ruce pryč jak od Intelu, tak od Qualcommu, pro obě společnosti to bude znamenat nepříjemnou ránu.

intel apple fb

Dnes nejčtenější

.